
Téli csodaszerek – Így vészeljük át a hideg hónapokat!
2019. január 2.A hosszú téli estéken szívesen fordulunk a melengető, laktató főzelékekhez, pitékhez, tartalmas levesekhez és rakott ételekhez. Nyugalom, senkit sem szeretnénk lebeszélni ezekről a finomságokról, viszont ajánlunk pár olyan tippet, amelyek a vírusos, megfázásos időszakban is hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez.
Reggelire zabkása
Kezdjük a napot lassan felszívódó reggelivel! Ha egy finom zabkása mellett döntünk, azzal ebédig jóllakottnak fogjuk érezni magunkat. Meleg zabbal indítani a napot pedig egyáltalán nem megvetendő, különösen ha a tetejére magokat szórunk, és szezonális gyümölcsökkel vagy például datolyával turbózzuk fel.
C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök
Együnk minél több édesburgonyát, paprikát és citrusfélét, hiszen mindegyik rengeteg C-vitamint tartalmaz.
Fontos a cink
A téli hónapok alatt könnyen kaphatunk el megfázásos tüneteket vagy influenzát okozó vírusokat. Így igen fontos, hogy az immunrendszerünk jól működjön, ebben segít a cink. Legjobb forrásai pedig a spenót és a hüvelyesek.
Több vasban gazdag étel
Vörös húsok (mértékkel), lencse és zöld leveles zöldségek: mind nagyszerű forrásai a vasnak, így immunrendszerünkre is jótékony hatást gyakorolnak.
Több hal, tojás és sajt
A lazac és a tőkehal, valamint a tej, a tojás és a sajtok mind kiváló forrásai a B12-vitaminnak, amely szintén immunerősítő, valamint csökkenti a fáradtságérzetet és a kimerültséget.
Cukros ételek helyett gyökérzöldségek és levesek
Nehéz megállni, és a tiltás sokszor ellenkező hatást vált ki. Így csak annyit ajánlanánk, hogy mérsékeljük a télen olyan jól eső kakaós vagy fahéjas csigák számát, illetve az összes finomított cukrot tartalmazó édességet. A jóllakottság érzetét forró levesekkel és fűszerekkel is elérhetjük, készítsünk tartalmas zöldséglevest fokhagymával és gyömbérrel.
Forrás: bt.com