Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
pegof.xyz

Tej- és tojásmentes háztartások alapkészlete

A tej-és tojásmentes háztartásban ugyanúgy érdemes az alapvető hozzávalókat készleten tartani - de ezek egy kicsit mások...
2016. február 15.

A hűtőszekrény és a kamra

Ahogy a mezei háztartásokban, egy ilyen speciális konyhában is vannak olyan – számunkra alapvető – hozzávalók, amiket érdemes raktároznunk.

kukorica keményítőLisztek és sűrítő anyagok

Mindennapjaink során nélkülözhetetlen a tojás nélkül készült süteményekhez, palacsintafélékhez, panírokhoz a durum-, a kukorica- és a sárgaborsóliszt. A sűrítéshez, és a tojás pótlásához pedig az étkezési keményítő.

Száraztészták és levesbetétek

Itt az extra igény mindössze annyi, hogy ezek a tészták tojás nélküli durumtészták legyenek (vigyázat: néhány lasagne lap, a canneloni és a tortellini tartalmaz tojást!), illetve ilyen a rizstészta is. A sűrű, tartalmas levesekhez betétnek (bableves, gulyásleves) érdemes kipróbálni az árpagyöngyét (leánykori nevén a gerslit), valamint a krémlevesekbe a kölest.Az előbbi főzési ideje jóval hosszabb, mint például a csipetkéé, de előre gondolkodva nem okozhat gondot.

Tej és tejtermék pótlókkókusztej

Mindig legyen a kezünk ügyében (ahogy egy hétköznapi háztartásban a tehéntej, a tejföl vagy a sajt) növényi tej – rizstej, mandulatej, zabtej, kókusztej – és kókuszkrém, tofu, szója-, rizs- és zabtejszín. Ez utóbbiakból azért érdemes többféle alapanyagút tartani, mert a különféle ételekkel más-más harmonizál. Természetesen még sokféle ilyen „tejtermék” létezik, de a fentiek kaphatók viszonylag elérhető áron, és jelen esetben a hétköznapi háztartás a főszereplő.

A műanyag tégelyes margarinoknál mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, mert – bármilyen meglepő volt számomra eleinte – a legtöbb tartalmaz valamilyen tejszármazékot. Natúraboltokban már többnyire kapható olyan téglamargarin, aminek az íze, halmazállapota és legfőképpen a főzésnél tanúsított „viselkedése” megszólalásig hasonlít a vajéhoz. Érdemes ebbe a kicsit luxus alapanyagba beruházni (nem sokkal drágább az igazi vajnál), mert engem eleinte a sírás kerülgetett, amikor a vajas rántáshoz a magas víztartalmú tégelyes margarint használtam. Kis híján beleőszültem, amíg a csomókat hosszú munkával szétpiszkáltam, nyomkodtam, és a végeredmény akkor sem lett túl esztétikus.

Megosztom barátaimmal
Cinege

Cinege receptje

Szerkesztőink kedvencei

A tej- és tojásmentes konyha alapfelszerelése

A tej- és tojásmentes konyha alapfelszerelése

Tudástár egy tej-és tojásmentes háztartás fölszereléséhez.
Almás csirke - tej- és tojásmentesen

Almás csirke - tej- és tojásmentesen

A legjobb dolog ami egy csirke és sok alma találkozásakor születhet!
Kakaós csiga torta, tej- és tojásmentesen

Kakaós csiga torta, tej- és tojásmentesen

A kakaós csiga keltésztából a legfinomabb. És lehet tej és tojás nélkül is készíteni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!