Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tea selyemzsákban

Az első filterbe zárt teát kézzel varrt selyemtasakokban kell elképzelnünk. Több mint száz évvel ezelőtt született a porciózás kifinomult ötlete, amikor a megrendelők egyszerűen leforrázták azokat a selyemzsákokat, amikben megérkezett a rendelés.
2013. november 5.

A tévedés szülte az ötletet vagyis a praktikus adagolást a huszadik század legelején már szabadalmaztatták is. A teafilter az Egyesült Államokban lett először sikeres, a teafüggő angoloknál csak az ötvenes évektől terjedt el, előbb a hagyomány, majd a háborús ínség akadályozta a filteres teák diadalútját a szigetországban. A harmincas években egy William Henson nevű feltaláló szabadalmaztatta  a papírból készített filtereket, amik előszőr kis zsákformában, majd a század közepétől az általunk is ismert négyzet formában jelentek meg.

Kerek vagy piramis?tea_7

A teafű csomagolásának persze nem csak esztétikai jelentősége van, a tea élvezeti értékét is befolyásolja, hogy a különböző filtereken keresztül hogy tud a lehető legtöbb íz és aroma a forrázás után kiáramolni. A Tetley teamárka 1992-ben vezette be az első kerek szabású teafiltereket, alkalmasabbnak találva a modern, kecsesebb teáscsészék tartozékaként és nem utolsósorban környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, hiszen itt nincs se cérna se papír, ami végül mind a szemétben végzi. A PG Tips angol vállalat aztán 1997-ben dobta piacra a piacra a piramis alakú filtert, így több hely keletkezett a kis zsákban, vagyis a tealeveleket jobban átjárhatta víz.

55 milliárd a szemétbentea_6

Mára az angolok hatvan milliárd csészényi éves teafogyasztásának 96%-a filteres teát jelent, és a hatalmas mennyiség nagyrésze végül a kukába kerül. Éppen ezért a teahívők és elszánt környezetvédők a teafű szűrésének ma már a hagyományosabb módozatait részesítik előnyben. Újra reneszánszukat élik a teatojások, a kis zárható fémgömbök, amiket ma már számtalan kreatív formával is piacra dobnak. E mellett használhatunk vászonból készült szűrőket és persze az ősi megoldást is bevethetjük, a teafű a kannában kerül forrázásra és csak kiöntés előtt szűrjük a jól ismert, felsorolást már nem igénylő eszközökkel.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Főzzük, isszuk, nem tea - akkor mi az?

Főzzük, isszuk, nem tea - akkor mi az?

Teaként emlegetünk és fogyasztunk számos növényi főzetet is, amik nem a hagyományos teanövényből készülnek. Ezeknél az italoknál is távoli kontinensek lakói fedezték fel a helyi növényzetben rejlő gyógyító erőt.
Itt a tea!

Itt a tea!

Az őszi mélabú, a sárguló levelek vagy a kardigán utáni sürgető vágy egyértelmű jelei annak, hogy eljött a teázás igazi szezonja. Ízlések és ízlelések vezetnek el minket kedvenc teáinkhoz, és mivel világszerte legalább 1500 különböző fajtáját termesztenek, van miből válogatni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.