Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tavaszi nagytakarítás? Ezekkel a zseniális trükkökkel ragyogni fog a konyha!

2019. március 19.

Hogy álltok a tavaszi nagytakarítással? Aki még a halogatás fázisában van, talán több kedvet kap nekilátni a fárasztó műveletnek, ha végigolvassa ezeket a zseniális tippeket. Kedvencünk az alufólia és a krumpli!

 

1. Mikrózzuk meg a törlőrongyunkat

Mielőtt belefogunk a takarításba, a törlőrongyunkat kicsit nedvesítsük meg, és tegyük be a mikróba. Legyen meleg, de ne túl forró, így sokkal hatékonyabban birkózik meg a szennyeződésekkel.

 

2. Polírozzuk a rozsdamentes acél mosogatónkat liszttel

A mosogatótálat igen egyszerűen fényesre varázsolhatjuk. Öblítsük ki, hagyjuk megszáradni, majd szórjunk be a felületét liszttel. Töröljük le, meg fogunk lepődni az eredmény láttán.

 

3. Kréta a konyhában

A mész, amiből a táblakréta készül, mindent magába tud szívni, így aztán kiváló folteltávolító is. Ha az olaj kifröccsent kedvenc konyharuhánkra, kötényünkre vagy ruhánkra, csak töröljük le konyhai törlőkendővel, és borítsunk a foltra meszet. Hagyjuk hatni, majd jöhet egy kis folttisztító. Ezután a szokásos módon mossuk ki a textilt, az olajfolt nyomtalanul el fog tűnni.

 

4. Tüntessük el az üvegszilánkokat egy darab kenyérrel

A poharak, csészék időnként bizony eltörnek. A nagyobb darabokat könnyen össze lehet szedni, de mi a helyzet az apró szilánkokkal? Egy szelet (friss) kenyeret nyomkodjunk rá arra a felületre, ahol a szilánkok szétszóródtak, a kis darabkák szépen bele fognak tapadni a puha tésztába.

 

5. Egy tál ecet a mosogatógépbe

Ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz, és a reklámozott csodatermékek is sorban cserben hagytak már bennünket, forduljunk a jó öreg ecethez. Tegyünk egy tálat a mosogatógépbe, és töltsük meg ecettel. Pakoljuk be a gépbe az edényeket, majd indítsuk el a programot. Az ecet szintén dolgozni fog közben: lágyítja a vizet, így az elmosott edények nem csupán tiszták, hanem csillogóak is lesznek.

 

6. Tisztítsuk alufóliával a családi ezüstöt

Szükségünk lesz egy alufóliával bélelt jénai edényre, sütőporra, sóra és forró vízre. Helyezzük bele az ezüst evőeszközöket, a nem túl makacs szennyeződések rögtön, a ragaszkodóbbak egy kis áztatás után szépen el fognak tűnni.

 

7. Tisztítsuk az öntöttvas serpenyőt krumplival

Minden rozsdafoltra működő trükk a burgonya. A krumplit vágjuk félbe, vágási felületét nyomjuk sütőporba, majd egyszerűen dörzsöljük be vele a rozsdát. Hagyjuk kicsit állni, majd a szokásos módon tisztítsuk meg a serpenyőt.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme, egy varázsszám a takarításhoz

Íme, egy varázsszám a takarításhoz

Jegyezze meg a 20-as számot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!