
Tartson sokáig a töklámpás!
2018. október 21.7 szuper tipp, hogy a halloween tök még novemberben is frissen vigyorogjon.
Magyarországon is egyre többen faragnak maguknak mókás halloweeni töklámpást. Aki már készített ilyet, az tudja, hogy igencsak fáradságos munka egy-egy műremek megalkotása. Így nem csoda, ha minél tovább szeretnénk teljes pompájukban csodálni teraszunkon vagy a bejárati ajtónk mellett. Jöjjön 7 tipp, hogy a lehető legkésőbb kerüljön lámpásunk a szemetesbe.
Válasszunk friss, tartós tököt!
Alaposan nézzük meg héját!
Habár a karcolások és a kitüremkedések egyedi karaktert kölcsönözhetnek tökünknek, ezek a kisebb hibák sajnos gyorsabb rohadást fognak eredményezni. Szabályos és egyenletes héjú zöldséget válasszunk!
Nyomkodjuk meg!
Ha nyomásra kicsit is puhának érezzük, az azt jelenti, hogy a tök már elkezdett rohadni, pár apró pöttyből akár egy éjszaka leforgása alatt is nagy, rusnya folt képződhet tökünk elegáns orcáján. Olyan tökre lesz tehát szükségünk, amelynek egyenletes a színe és kemény a húsa.
(V)együnk helyit!
A mondás ezúttal is igaz: ha a közeli piacon, termelőtől szerezzük be a tököt, valószínűleg rövidebb utaztatás megpróbáltatásain esett csak át.
Mitől kezd rohadni a tök?
Mielőtt nekiállnánk kivájni a lámpásunkat, fontos megismernünk, hogy mi vezet a tök elrohadásához. A tök héja védőréteget képez, ezt mihelyst felsértjük, gombák, baktériumok, penész és különböző rovarok jutnak be a tök belsejébe. Megkezdődik a bomlási folyamat, azaz már a legelső vágásunkkal ketyegni kezd tökünk végítéletének órája, éppen ezért ideje hozzáfogni az óvintézkedésekhez.
Kaparjuk ki tökünk belsejét!
Szabadítsuk meg a puha részektől, hiszen minél szárazabb és tisztább a tök belseje, annál lassabban kezd el rohadni.
Tisztítás borsmenta oldattal
A borsmenta oldata nagyszerű gombaölő, érdemes ezzel jól befújni a tök belsejét. A fehérítő és az almaecet azonban nem ajánlott, előbbi veszélyes, utóbbi pedig vonzza a bogarakat.
Fagyasszuk le egy éjszakára!
Ha még nincs túl hideg kint, éjszakára berakhatjuk a kifaragott tököt a hűtőbe. Ha előtte befújjuk az előbb említett borsmenta oldattal és kukazsákba tesszük, még csak ki sem szárad.
Éjszakára vödör vízbe
Ha pedig gondot okoz a kiszáradás, hidratáljuk a tököt! Ehhez egyszerűen tegyük éjszakára egy vödör hideg vízbe.
Forrás: the kitchn