Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Társaságban enni jobb!

2019. március 10.

Hogy telt a mai vasárnapi ebéd? Egyedül vagy a családdal, barátaitokkal költöttétek-e el? Mindannyian szoktunk egyedül enni, néha szükségből, néha pedig egészen egyszerűen azért, mert nem vágyunk más emberek társaságára. Ám a közös étkezés az egyik legalapvetőbb társas tevékenység, már gyerekkorunk nagy vasárnapi étkezései is erre szocializáltak bennünket.

 

Ennek ellenére a magányos étkezés mint szokás egyre nagyobb teret hódít. Egy New York-ban készült felmérés szerint 2014 és 2018 között 80%-kal nőtt azok száma, akik egyedül ültek be egy étterembe. A házhoz szállító vállalkozások is egyre csak fejlődnek, ami pedig szintén igen meglepő, az az, hogy számos megrendelés csupán egyetlen adag ételre szól.

 

Marc Luxen az étkezés filozófiáját fejtegető könyvében arra a megállapításra jutott, hogy mindez összefügg a 20. századi társadalmi változásokkal. A második világháborút követően az asszonyok kezdtek „kiszabadulni” a konyhából, a következő évtizedekben hatalmas divattá vált büszkén vállalni: „nő vagyok, nem tudok főzni”. Luxen szerint a nagy élelmiszergyártó cégek csak tovább erősítették ezt a tendenciát. Korábban az étkezőasztal számított a családi élet központjának, ám az előregyártott, mikrózható – és a televízió előtt elfogyasztható – ételek tömegtermelésével elérték, hogy az étkezés magányos műfajjá váljon. Ne felejtsük el, a „tévé-vacsi” fogalma Amerikában annyira népszerű, hogy még egy külön napot is szenteltek neki.

 

Egyes kutatások szerint kimondottan káros az egészségünkre, ha egyedül étkezünk. Egy 8000 fő bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy már heti kettő egyedül elfogyasztott vacsora esetén is számolhatunk magasabb koleszterinszinttel, sőt még a magas vérnyomás és a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is kockázati tényezőként sorolja fel a kutatás. Szerencsére az otthon főzés az utóbbi években ismét kezdi virágkorát élni, így Luxen arra biztat mindenkit, hogy bármennyire is rohanó életet élünk, legyen időnk együtt leülni étkezni – legalább napi egyszer. Szerinte az egyik legemberibb dolog, ha főzünk szeretteinkre, majd közösen elfogyasztjuk az ételt. Ez a tevékenység ráadásul közelebb is hoz minket egymáshoz.

 

És még egy fontos dolog: a közösségi média hatására sokan szeretik minden konyhai lépésünket dokumentálni. Ez persze mértékkel még jó is, de figyeljünk arra, hogy a közös étkezés valóban együtt eltöltött idő legyen, ne pedig magányos képfeltöltés az Instagramra az éppen kihűlő ebédünk társaságában.

 

Forrás: Fine Dining Lovers

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit főzzünk egy nagy társaságnak?

Mit főzzünk egy nagy társaságnak?

Íme néhány előétel, főétel és desszert tipp
10 táplálkozási mítosz lerombolva

10 táplálkozási mítosz lerombolva

A szakértők szerint ideje, hogy ezeknek a hamis állításoknak többé senki se dőljön be.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!