Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
20479163 - healthy drinks - green vegetable smoothie and carrot juice on a wooden table selective focus

Szuper tippek a folyadékveszteség pótlására!

A kiszáradás komoly veszéllyel fenyeget, főleg a nyári hőségben. Hasznos tanácsok, hogyan is készítsük szervezetünket!
2016. július 10.

A tápanyagokat nem csak az ételeinkből vesszük magunkhoz. A víz a legfontosabb mind közül és sajnos hajlamosak vagyunk róla megfeledkezni. Étel nélkül kibírjuk egy darabig, de víz nélkül csak néhány napig. Zsírmentes testtömegünk 70-75 százaléka víz, a zsírtartalmú pedig csak 10-40 százalékban tartalmaz vizet. A megnövekedett izomzat miatt a férfiak és sportolók teste sokkal több vizet tartalmaz, mint a kevesebbet sportolók, a túlsúlyos vagy az idős embereké.

vízA víz

  • Oldószere fontos biokémiai reakcióknak.
  • A tápanyag ellátás kulcseleme a nem kívánatos anyagok eltávolítása során
  • Alapvetően szükséges a véráramláshoz
  • Fenntartja a testhőmérsékletet

Ahogy elkezdünk edzeni, felgyorsul az anyagcserénk és elkezd emelkedni a testhőmérséklet. A víz elviszi a lázat a fontosabb szerveinktől, mielőtt az komolyabb problémát okozna, ami sztrókhoz, vagy akár halálhoz is vezethet. A láz a véráramlaton keresztül megy, majd a bőrön át kiizzadjuk. Ahogy az izzadság elpárolog, a testünk elkezd lehűlni, a testhőmérséklet optimalizálódik. A napi folyadékveszteséget pótolni kell. A folyadékveszteségnek egészségkárosító hatásai vannak. Amikor szomjasnak érezzük magunkaz, azt jelenti, hogy a testünk folyadéktartalmának egy százalékát elveszítettük. Két százalék elvesztésénél már komoly fáradtságot érezhetünk, sőt érrendszeri károsodás is történhet.

Tippek folyadékpótlásra

Fotó:www.diyetisyendunyasi.com

Fotó: www.diyetisyendunyasi.com

Ahogy egyre melegebb lesz, egyre inkább fontos, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot Igyunk elég vizet, előzzük meg a szomjúságot! Az optimális folyadékbevitelt a vizeleten keresztül is megfigyelhetjük. Minél világosabb és tisztább, annál jobb! Igyunk vizet mozgás előtt, közben és utána is! Ha hőségben több, mint egy órát sportolunk, igyunk olyan “sportvizet”, ami tartalmaz elektrolitokat és 6-8 százalék szénhidrátot. Ezzel megelőzhető a hyponatrémia (alacsony nátrium tartalom a vérben), ami higítja a vért, evvel komoly gyengülést, akár halált okozva. Sportolás előtt igyunk vizet. Meg közben és utána is. Kerüljük a komolyabb gyakorlatokat, ha előző nap sok alkoholt ittujk. Ne sportoljunk másnaposan!

Ha mozogszeperturmix

Más is van a vizen kívül. A lényeg a folyadék, lehet ez tea, kávé, tej, leves, turmix. A teában és kávéban található koffein vizelethajtó hatású! Együnk legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt naponta, egészségünk megőrzése érdekében. Mind tartalmaz nagy mennyiségben vizet is és káliumot. Sportolás közben sok káliumot veszítünk, ezért adjunk sót a vízhez, amit iszunk. A narancslének magas a káliumtartalma. Higítsuk vízzel, így elég szénhidrátot viszünk be. Ez hamarabb ki fog ürülni a gyomrunkból, az elektrolitok és a víz hamarabb elérik a szívet és egyéb szerveket. A fárasztó gyakorlatokhoz több fehérjére van szükségünk az izmok építéséhez. Szénhidrátra, hogy energiát adjunk az izmoknak. Az elektrolitok újratöltik, amit kiizzadtunk, a folyadékkal utánpótlunk. Az alacsony zsírtartalmú csokoládé a tökéletes megoldás, ami mindent segít pótolni. A folyadékot és a káliumveszteséget mással is pótolhatod. Például levesekkel és zöldséglevekkel. Ha hosszabb túrára készülünk  a kellő mennyiségű folyadék mellé csomagoljuk szárított gyümölcsöket és magmixeket. Pótolják a káliumot, a nátriumot. Tele vannak fehérjével, szénnel és kalóriával. A folyadékveszteség mindenkinél más és más. Ahhoz, hogy pontosan tudd, mennyit kell innod, mérd meg magad közvetlenül edzés előtt és utána is. Amennyivel kevesebb vagy, annyi folyadékot vesztettél. De inkább mindig igyál többet, mint kevesebbet!

Forrás: http://www.livescience.com/38553-staying-hydrated-in-the-heat.html

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!