Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szuper konyhai tippek egy főzni szerető tudóstól

2019. március 30.

Az alábbi listát nem tudtuk kihagyni: főzés, de teljesen másképpen, egy konyhában is járatos tudós szemüvegén keresztül. Jöhet egy kis tudomány? Mi imádjuk ezt a megközelítést!

 

1. Leszűrés után öntsünk olajat a főtt zöldségekre!

A megfőtt zöldség forrón gőzölögni kezd, a gőz pedig nedvességet jelent, azaz a zöldség nedvességet veszít. Ha ezt meg szeretnénk akadályozni, vízzáró bevonatot kell képeznünk a felületén, ezért érdemes rácsorgatni kevés olajat, esetleg a tetejére szórni pár kis kocka puha vajat.

 

2. Ha tejszínes szószt készítünk savas hozzávalóval, akkor semmiképpen se tejet használjunk!

A legtöbb recept szerint a tejterméket csak az utolsó percben érdemes a szószhoz adni, hogy ne kezdjen el csomósodni. Időnként mégis csomóssá válik a szósz. A kulcs a kérdésben a felhasznált tejtermék. A tejjel szemben a nehéz tejszín és crème fraîche annyira kevés kazeint tartalmaz, hogy a csomósodás észrevehetetlen.

 

3. Forró vízbe a friss bogyós gyümölccsel!

Amint hazaértünk a piacról a friss bogyós gyümölcseinkkel, melegítsünk fel egy lábas vizet kb. 50 °C-ra, és borítsuk bele a gyümölcsöket. Egészen rövid idő is elegendő, tehát ne áztassuk a gyümölcsöket! A meleg víz megöli a felületükön képződött penészt, ezáltal tovább frissek maradnak.

 

4. Így is meg lehet sütni húst…

A legtöbben azt ajánlják, hogy süssünk kérget a húsra, így a szaftja a kérgen belül marad, és nem fog kiszáradni. Létezik azonban egy másik lehetőség is: süssük a húst állandó alacsony hőmérsékleten, maximum 60 °C-on.

 

5. Az egész pulykát pedig így készítsük el…

Ha egészben szeretnénk megsütni egy pulykát, a combokat mindig vágjuk le, és süssük külön. Ennek az az oka, hogy másfajta izomszövetet sütünk. A combnak 70-75 °C az ideális, a mellnek pedig 65 °C. Amennyiben mégsem szeretnénk szétdarabolni a madarunkat, hagyjuk állni pár órát szobahőmérsékleten úgy, hogy jeget teszünk a mellrészére. Így a mellhús hidegebb lesz, amikor a sütőbe kerül.

 

6. Ha bőrrel sütjük a halat, vágjuk vastagabb szeletekre!

A halak ropogósra sült bőre sokak kedvence, de általában túlságosan megsül a hús, amire elérjük a kívül ropogós állagot. Ezért érdemes minél vastagabb szeleteket választanunk.

 

7. Halszag ellen…

A jellegzetes szag az egyik legrosszabb dolog, amikor halat sütünk. Vannak azonban olyan hozzávalók, amelyek segítségével ezt mérsékelni tudjuk. Ilyen a zöld tea, a hagyma, a babérlevél, a zsálya, a szegfűszeg, a gyömbér és a fahéj.

 

8. Puhább barna cukor…

A megkeményedett barna cukrot fedjük le nedves papírtörlővel vagy egy almával, ezekből nedvességet tud magába szívni.

 

9. Könnyebben pucolható főtt tojás…

A főzővízbe tegyünk sütőport, kb. fél teáskanálnyira lesz szükségünk minden egyes literhez. Ettől a víz lúgos lesz, így a tojás héja könnyebben el fog válni a megkeményedett fehérjétől.

 

Forrás: buzzfeed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 konyhai tipp cicatulajdonosoknak

10 konyhai tipp cicatulajdonosoknak

Hogyan vértezzük fel a konyhánkat és az ételeinket a szőrös házi kedvenceink ellen?
Vége a pocsékolásnak! - 5 környezettudatos konyhai tipp

Vége a pocsékolásnak! - 5 környezettudatos konyhai tipp

A konyhában sem menő a pazarlás - máris mutatjuk, hogyan lehetsz környezettudatos az ételeiddel is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?