Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Szilvát szilvával

2016. szeptember 3.

A szilva szezon már egy ideje elkezdődött, de én igazán az őszi szilvát szeretem. A nyárvégi naptól édeskés, de azért benne marad az a jó kis savanyúság, ami igazán karakteressé teszi az ízét.

Emlékszem, az azóta már rég nem létező pomázi házunk hegyoldalban lévő kertjében álldogált egy magányos kis szilvafácska. Nyár végén érett rajta a viaszos, de mézédes gyümölcs, amit a madarak is előszeretettel csipegettek. Valahogy olyan kicsi volt ez a fa, hogy gyerekként is elértük, és az alsó ágakról boldogan szedegettük a szilvát, volt is, hogy kicsit többet ettünk a kelleténél, aminek aztán meg is lett a hatása.

A szilva egy igazi antioxidáns bomba, amellett, hogy az emésztésre is jótékony hatása van, mint ez a fentiekből is kiderült. És nem csak az aszalt szilva van ezzel így, hanem a friss is. A fajtól függően édeskésebb vagy savanykásabb, húsos gyümölcsről úgy tartják, hogy az érrendszer egészségét is segíti a koleszterin szint szabályozásával, vagyis egy nagyon égészséges gyümölcsről beszélünk. Igaz, hogy cukortartalma viszonylag magas tud lenni (hát még az aszalt szilvának), ezért cukorbetegek csak módjával fogyaszthatják, de ezzel együtt is ajánlott, hiszen egy rendkívül jó rostforrás – a cukor mellett.

És hogy mi készülhet belőle? Hosszú lenne a lista, ha nekikezdenék, de nézzünk egy párat.

Itt van például a híres magyar, azon belül is a noszvaji szilvalekvár, amely hozzáadott cukor nélkül, üstben fő sűrűre. Igazi hungarikum, és nagyon finom. Persze léteznek más, folyósabb, cukorral készült lekvárok is, de nekem pl. ez a személyes kedvencem.

Sós – bár kétségtelenül kissé édeskés étel – a szilvachutney, amely jellemzően hagymával, chilivel és fűszerekkel készül, és húsok mellé kínálják. De pl. az aszalt szilvával töltött húsok is a sós ételekhez tartoznak, vagy a baconbe tekert aszalt szilva, ami kalóriabomba ugyan, de sajnos nagyon finom! Aztán, hogy még egy kicsit a sós ételeknél maradjunk, a szilva és a gyömbér nagyon jóban vannak, keleti stílusú ételekben jó ízesítő ez a keverék.

És aztán persze ugyanez a kombináció egy jó édes szilvatortának is jó. Szilvás pite, vagy vörösborban párolt szilva, kis fahéjjal, szegfűszeggel, egy jó szilvafagyi… na itt kezd el nagyon hosszúvá nőni a lista. Úgyhogy nem is folytatom, mindenki folytassa magának a kedvenc szilvás ételeivel. Most van a szezonja, most érdemes vele sütni, főzni, én pedig várok minden új receptet!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres szilvachutney

Fűszeres szilvachutney

Tegyük el a nyarat Csigó Zita receptjével!
Serpenyős karaj szilvás chutney-val

Serpenyős karaj szilvás chutney-val

Serpenyőben sült karajszeletek, natúr jázminrizzsel és szilvás chutney-val. Keleties, fűszeres ízvilágú főétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.