Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szerethetsz kettőt: sóskát is, spenótot is!

Ha azt mondom, spenót, azt mondod: Popeye. Ha azt mondod: utálod, én azt: lépj túl az egykori menzás rossz emlékeiden, és indulj tiszta lappal. A spenót és a sóska nagy haverjaid lehetnek, pláne tavasszal!
2016. április 27.

Nem szeretem a szót, hogy megosztó, mégis kénytelen vagyok ezúttal leírni, hiszen a spenót és a sóska vonatkozásában tényleg kétféle embertípus létezik: az utálkozók és a feltétel nélkül kedvelők. Az utálat valószínűleg a gyermekkorból marad vissza, hiszen a spenót és a sóska az első főzelékek, amit a 7-8 hónapos csecsemőnek adhatunk a hozzátáplálás folyamán. Mivel a spenót igazi barátait, a tejet, fokhagymát és borsot kisbabáknak nem ajánlott adni, elképzelhetjük, mennyire ízetlen az a főzelék, amely mindezeket nélkülözi. Érthető tehát a tartózkodás, mégis azt javasolnám, próbáljunk tudatosan megbarátkozni ezekkel a zöldekkel, nagyon egészségesek ugyanis, és egyáltalán nem csak főzelékként szerepelhetnek az étrendünkben.

Előny a spenótnál

A friss spenót ára tavasz kezdetekor még elég borsos, aztán egyre lejjebb megy, ami azért jó, mert a nyers spenótból készült főzelékhez bizony sok zöld levél kell. Főzéskor jelentősen összeesik, térfogata felére, harmadára csökken, egy 3-4 tagú családnak tehát legalább egy kiló nyers spenót szükséges ahhoz, hogy egy jó főzeléket készítsenek belőle. Vásárláskor nézzük meg a leveleket, azok legyenek frissek, és lehetőleg olyat válasszunk, aminek a szára nem túl vastag, mert azt még tisztítanunk sem kell. Ha öregebb évjáratot veszünk, azzal bizony hosszasan el lehet pepecselni a mosogató fölött, mire főzésre készen áll. A leveleket lehetőség szerint folyó víz alatt mossuk át több adagban, nincs annál rosszabb ugyanis, mintha a kész főzelék decensen ropog a fogunk alatt, köszönhetően a leveleken rajta maradt homoknak, sárnak. Az ilyen földes spenótot meg sem veszem, mert gyakorlatilag esélytelen tökéletesen eltávolítani a levekről azt, ami nem odavaló. 

A főzeléken túl0109 Sütőben sült spenót tojással

Természetesen nemcsak a klasszikus spenótfőzeléket készíthetjük el, alkalmasak a levelek salátaalapnak, ehhez különösen a bébi spenót remek, amit már nálunk is egyre több helyen lehet megvásárolni. Tehetjük tésztára feltétnek, leveles tészta töltelékeként mondjuk túróval vagy fetával párosítva. A fokhagyma és a bors nemigen maradhat el mellőle. Noha a spenótnak magas a vastartalma, ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok – a növényi anyagcsere melléktermékei – is gátolják a szervezetben annak felszívódását. Inkább tehát folsav- és vitamintartalmára gondoljuk, ha már mindenképp érezni szeretnénk, hogy jót teszünk magunkkal.

Sóskával nyáron-télensóska

Ha lehet versenyt hirdetni a népszerűségi lista helyezéseiért, a sóska még rosszabbul áll ebben a kérdésben, mint a spenót. Erősen savas íze miatt még kevesebben kedvelik. A receptek kimerülnek a főzelékben és a mártásban, pedig mindennapi salátáinkat pikánssá tehetjük néhány sóskalevéllel, és aki nem tartja elvetemült ötletnek, még levest is készíthet belőle. Vásárlásakor ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a spenótnál, fonnyadt, szennyezett leveleket ne vigyünk haza! Hűtőben eltarthatjuk 2-3 napig, de a műanyag zacskóból, amiben vettük, mindenképp vegyük ki, és inkább tegyük tálba, takarjuk le, úgy tároljuk. Ha sóskát főzünk, kerüljük az alumínium és öntött vas edények használatát, mert a sóskában lévő oxalát reakcióba lép velük, és ez az étel ízén is meg fog érződni. Jó hír a sóskát kedvelőknek, hogy a leveleket megpárolva, aztán üvegbe téve, majd kidunsztolva télire is tartalékolhatnak kedvenc főzelékükből, felhasználáskor csak sűríteni kell. Élettani hatásai hasonlóak a spenótéhoz. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz, de C-vitamin és flavonoidok is fellelhetők benne.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spenótos kenyérpuding

Spenótos kenyérpuding

Kiadós reggeli, amihez szikkadt kenyér, spenót, tej és tojás kell.

Keleties csicseriborsós egytálétel rizzsel

Ez egy közel-keleti és indiai ihletésű 10 perc alatt elkészíthető, "mindent bele" egytálétel.
Tejfölös-sóskás töltött karalábé

Tejfölös-sóskás töltött karalábé

A töltött karalábé és a sóska a tejfölös savanykás szószban igazi tavaszi, nyári étel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.