Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szépségtippek indiai nőktől, jöhetnek?

Mesés és egyszerű trükkök a varázslatos távol-keletről.
2021. június 27.

A nyugati szépségipar még mindig nem fedezte fel teljesen az Indiában rejlő kincseket – ettől a kimeríthetetlennek tűnő országtól valóban van még mit eltanulni. A tradicionális bőrápolási módszerek és alapanyagok a modern életstílussal összecsengenek – az indiai háztartásokban a lányok az anyjuktól lesik el a trükköket, így generációról generációra száll az ősi tudás.

New Yorkban saját wellness-stúdiót vezet Juhi Ash, akinek a felmenői az ájurvédikus hagyományokat örökítették rá. A bő hétezer éves rendszer nevének jelentése „az élet tudománya”, mely a testet és lelket egységként tekinti. A táplálkozás, a jóga és a meditáció segítségével csökkenthető a stressz szintje, ami az arcon is megjelenik.

Kiku Chaudhuri hajápolási szakértő hozzáteszi, hogy az indiai népköltészetben és a többszáz éves dalokban elérhetetlen a szépségideál: számukra ugyanis a gyarmatosítástól fogva a teliholdhoz hasonló, porcelánfehér arc az egzotikus, és így: a kívánatos. Ám mára már az önelfogadás is egyre erősebben jelen van ebben a multikulturális nemzetben, így a sötét bőrüket bátrabban vállalják fel a lányok.

Az indiai konyha tisztában van a növények hatóanyagaival: a jó emésztés befolyásolja a megjelenésünket, de külsőleg is hasznos lehet számos tápanyag. A gyulladáscsökkentő kurkuma, mint fűszer ragyogó bőrt eredményez és pingment-túltengés ellen is kiváló. Az amla (Phyllanthus emblica, avagy: indiai egres) és a kókuszolaj a hajápolásban kap szerepet, a rózsavíz pedig a bőrt puhítja. A neem (indiai orgona) és sáfrány készítmények az aknés bőrre ajánlottak, a tulsi („szent bazsalikom”) inkább a pattanásos kamaszok csodaszere. A keringést és az allergikus tüneteket jótékonyan befolyásolja a szantálfa, a fejbőri korpa száműzője pedig a szaponin tartalmú shikakai. Ha megkapja őket a Nap, akkor az indiai nők túrót kennek magukra, ami azon túl, hogy hidratál, a foltos bőrt is segít kezelni. Az őrölt csicseriborsóból készült besan pedig tejjel elkeverve a zsíros hajra javallott, akár sampon helyett is. Arcpakolásként mézzel, joghurttal és lime levével kényeztet.

Perzsa

Forrás: womenshealthmag.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

20 ázsiai étel házilag

20 ázsiai étel házilag

A kedvenc ázsiai éttermeinkben kapható ételeket házilag is könnyedén el tudjuk készíteni. Csupán a különleges hozzávalókat kell hozzájuk beszerezni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!