Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szép új világ, Angliában ezentúl rendszeres lesz az élelmiszerhiány a boltokban

Nem csak pár termékről van szó - az éttermek kínálata is megcsappan.
2021. szeptember 16.

Nem csak a koronavírus, de a Brexit is felelőssé tehető az Angliában mostanra kialakult helyzetért: rendszeresen csúsznak az élelmiszer szállítmányok, és a kínálat is egyre silányabb lesz. A polcokról már rendszeresen hiányzanak termékek, akárcsak az éttermek menüjéből. Pluszban még munkaerőhiány is sújtja a szektort – számol be az Élelmiszer- és Italszövetség elnöke. A közel 800 céget tömörítő egyesület nevében szóló Ian Wright álláspontjától eltérően nyilatkozott a brit kormányszóvivő, aki szerint jelenleg nem feltűnő a hiány. Az idénymunkások lehetőségeit is bővítik: 30 ezer külföldi jöhet vízummal fél éves időtartamra, illetve a fuvarozók dolgát is rendeletekkel fogják könnyíteni.

Wright szerint a brit vásárlók a megszokott bő kínálathoz képest jóval kevesebb áruból válogathatnak: a boltok polcai gyakran lesznek üresek és a vendéglők étlapján sem fog mindig minden rendelkezésre állni. Ami világ eddig volt, az már valószínűleg sosem tér vissza – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, hogy a munkaerőpiacnak szerkezeti szintű átalakításokra van szüksége, illetve a gyártóknak le kell, hogy tisztuljon, hogy melyik termékekre fókuszálnak inkább. Szeptember elején például Kelet-Angliába nem jutott elég palackozott víz. A szállítmányozóknak azt kellett eldönteniük, hogy a vizet terjesztik, vagy azon kívül minden mást. Körülbelül félmillió alkalmazott hiányzik az élelmiszeriparból, azaz minden nyolcadik hely betöltetlen jelenleg, amire a járvány is rátett egy lapáttal. A teherautó sofőrök hiánya a leginkább égető: ennek az üzletláncok és éttermek látják leginkább kárát. Rengeteg olyan európai uniós lakos kényszerült távozni nemrégiben a szigetországból, akik hajnali négykor keltek, hogy ezeket a járműveket vezethessék. Akik maradtak, azokat a jobb munkakörülmények a Tescóhoz és az Amazonhoz csábították.

Perzsa

Forrás: bbc.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Végigettünk egy angliai menzát

Végigettünk egy angliai menzát

Semmi különös, csak egy átlag angol menza - de milyen? Tudósítónk Bath-ban tanuló diákként mindennap tapasztalja. Most el is meséli.
Hoppá, a világon elsőként a britek extra adót vetnének ki a sóra és a cukorra?

Hoppá, a világon elsőként a britek extra adót vetnének ki a sóra és a cukorra?

Jamie Oliver szerint is lehetne egészségesebb a szigetország lakossága.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.