Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szép sorban kiderül, hogy mi mindenre jó a moringa

Ez az egzotikus növény Popeye spenótjára is ráver, mégis alig ismerjük.
2021. május 27.

Úgy tűnt pár éve, hogy a moringa lesz az új csodaszer, ám valahogyan mégsem robbant be a köztudatba. Pedig már korábban is lehetett sejteni, hogy mennyi mindenre jó ez a nyugat-afrikai és ázsiai faféle, és azóta is készült jó pár kutatás, amely kimutatta az összetevőinek az egészségre gyakorolt jótékony hatását. A szubtrópusi csodafa pora a szívbetegek, a diabéteszesek és az AIDS-ben érintettek állapotát régóta javítja, de a látási vagy vérnyomás-problémák, illetve a tumor megelőzése is az ő asztala.

A tápanyagokban dúskáló Moringa oleifera egyik beceneve a termése formája miatt a dobverőfa, de lóretekfa néven is fut, mert a gyökerét régebben Indiában emésztésjavító hatása miatt fogyasztották, ám azóta kiderült, hogy sajnos mérgező alkaloidokat is tartalmaz.

A levelei viszont teljes mértékben hasznosíthatóak: a gyermekéhezés elleni kampányokban por formában találkozhatunk ezzel az ásványi anyagokban illetve vitaminokban bővelkedő táplálékkal. Van, aki nyersen, salátaként eszi, de teaként, főzelékként, omlettben, pizzán, mártogatósként vagy akár fűszerként is magunkhoz vehetjük. A spenótra hasonlító levelek Popeye kedvenc vasas zöldségénél jóval táplálóbbak: a vérszegénység ellen háromszoros erővel veszik fel a harcot. A narancsnál hétszer magasabb a C-vitamin tartalma is, a tej kálciumforrásként pedig csak negyed annyit tud – akárcsak a répa az A-vitamin tekintetében – mint a moringa. A banán káliumtartalmára triplán ver rá, míg a joghurtnál kétszer több fehérjét ad. Gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatása is van.

A vizeletet hajtó virágait inkább párolni szokták, míg mogyorószerű, olajos magját étkezés mellett szépségápolási célra is kisajtolják ki, fennmaradó pogácsa pedig talajjavítóként hasznosul. Egy ghánai tanulmány is készült a ledarált termés víztisztító hatásáról, mely főleg a baktériumok ellen ért el kimagasló eredményt.

Perzsa

Forrás: eattheweeds.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spenót:  egy alacsony kalóriatartalmú szuperélelmiszer

Spenót: egy alacsony kalóriatartalmú szuperélelmiszer

Előnyök, felhasználás, óvintézkedések
Mire jó a moringa por?

Mire jó a moringa por?

Az élőhelyén csodafának is nevezett szubtrópusi fafajta termésének porított verziója az új csodapor.
20 ázsiai étel házilag

20 ázsiai étel házilag

A kedvenc ázsiai éttermeinkben kapható ételeket házilag is könnyedén el tudjuk készíteni. Csupán a különleges hozzávalókat kell hozzájuk beszerezni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!