Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szép és finom rózsákat szeretnél? Erre ügyelj!

Nem csak a vázába kerülhet, süti és szörp is készülhet a szirmokból.
2021. június 10.

Ha dekorációs célra szánjuk, esetleg ballagásra, évzáróra adunk vagy kapunk ebből a klasszikus szépségből, akkor is érdemes pár tanácsot megfogadni. Vágott virág esetén a minél hosszabb és vastagabb szár garantálja, hogy sokáig, akár két hétig is friss maradjon a növény. Ehhez a mérethez passzoló vázát állítsunk be, de úgy, hogy a levelek ne ázzanak a vízben; a levelekből ne is nagyon maradjon a száron, mert sokat párologtatnak. A szárak alját pedig érdemes szétszedni ecset-szerűre, hogy jobban menjen a vízfelvétel, illetve naponta lecsípni belőlük egy centit, éles késsel (nem ollóval), ferde vágással. A vizet is hasonló gyakorisággal cseréljük, de a legjobban a desztillált verzióval járunk. Az élettartamot kávézacc, egy kanál ecetes cukor, vodka, egy fél aszpirin vagy pici szódabikarbóna hozzáadásásával is növelhetjük. Túl sok fény és meleg ne érje a csokrot, a 18 fok az ideális hőmérséklet. Ventillátor vagy erjedésre hajlamos gyümölcs se kerüljön túl közel a virágokhoz, vízzel permeteznünk őket viszont reggel-este ajánlatos.

Megszárítva is megőrizhetjük a csokrot, de akár gyökereztetéssel is próbálkozhatunk. A rózsaszárakat krumpliba dugványozhatjuk, mert így a tápanyag- és nedvesség felvételüket kellően biztosítjuk. A lyukat érdemes hegyes tárggyal – például csavarhúzóval vagy nagy szöggel – elő-szúrni, majd a belehelyezett ágat földes cserépbe elültetni.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját bokorról nyeshetünk, akkor korán reggel vagy az esti órákban tegyük, lehetőleg ne esős időben. Ha nem permeteztünk, akkor az elnyílt, már nem vázába való fejekből lemetszés után valami finomságot is készíthetünk. A még illatos szirmokat összegyűjtve lekvár vagy szörp is kikerülhet belőlük. A dzsemhez a sötétpiros virág a leginkább alkalmas, de ízesítőnek más színű szirmok is jók, például eper- vagy rebarbara lekvárokhoz. Kevert tésztákba szintén szórhatunk szirmokat, de fagyi, jégkocka, kandírozott csemege és még szappan formájában is visszaköszönhetnek. Az aromás kedvenc virág gyógyhatásai közé tartozik a stresszoldás, a legúti és menstruációs gondok enyhítése.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Házi lekvár a királyi palotából

Házi lekvár a királyi palotából

Azt már tudjuk, hogy Kate Middleton betoppanásával teljesen új korszak kezdődött a brit királyi család életében, dehogy ez mennyire hat majd ki a királyi menüre, arról most lerántjuk mi is a leplet.
Orgonaszörp mentával, jöhet?

Orgonaszörp mentával, jöhet?

Ráfordulunk a nyárra ezzel a finom itallal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.