Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szendvicsekkel a Föld körül

2018. december 2.

Egy jó szendvics sokszor megment az éhhaláltól, praktikus megoldás „vészhelyzetekre”. Éppen ezért sokan teljesen elfeledkezünk arról, hogy ez az étel bizony jóval több is lehet, mint pár hozzávaló két szelet kenyér között. Íme pár ikonikus szendvics a világ minden tájáról, kísérletezzünk bátran az ízekkel, hiszen szendvics nemcsak a kenyér-margarin-szalámi unalomig ismételt hármasából készülhet.

Homáros zsemle, Egyesült Államok

Fotó: 123 RF

A rákhúst olvasztott vajjal vagy majonézzel megkent puha, édes zsemlére teszik, jön bele még friss zöldsaláta, és kész is az amerikai tengerparti szendvics. Gyakran a főtt, feldarabolt rákhúst összekeverik az ízesített (pl. snidling, hagyma, só) majonézzel, és ezzel a „salátával” töltik meg a szendvicset.

Banh mi, Vietnám

Fotó: 123 RF

Fúziós, európai jegyeket is magán hordozó szendvics, eredete a francia gyarmati időkre nyúlik vissza. Maga a szó kenyeret jelent, általában hosszabb bagettből készítik. Kerül bele sült hús és húspástétom, savanyított zöldségek – például répa, sörretek vagy uborka –, majonéz és csiliszósz is. A húst autentikus ázsiai alapanyagok ízesítik, a pác alapja szója- és halszósz, valamint szezámolaj általában mézzel keverve.

Croque madame, Franciaország

Fotó: 123 RF

Habár a francia kenyérfélékről, péksüteményekről sokaknak csak a croissant jut eszébe, a szendvicsek világában is elhelyezték névjegyüket az ország lakói. A laktató szendvicshez karakteres ízű reszelt sajttal vagy dijoni mustárral ízesített sűrű besamelt készítenek, ezzel kenik meg a kenyérszeleteket. Kerül még bele sajt és sonka, majd az egészet átsütik. A tetejére végül egy frissen készült tükörtojást csúsztatnak. Ebben különbözik párjától, a Croque monsieur szendvicstől, ez utóbbiról ugyanis hiányzik a tükörtojás.

Vada pav, India

Fotó: 123 RF

Maharashtra specialitása, az ország legkedveltebb street foodja. Vegetáriánus szendvics. Fő összetevője egy olajban sült krumpligombóc, amely egyben vagy félbevágva, chutneyval és friss csilivel kerül kisebb bucifélébe.

Katsu sando, Japán

Fotó: 123 RF

Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarországon a rántott húsos szendvicset senkinek sem kell bemutatnunk. Ez a japán szendvics erre a retro ételre emlékeztet: csirke-, marha- vagy sertéshúst panko morzsás – japán kenyérmorzsa, szilánkos, durvább, mint a nálunk ismert zsemlemorzsa – panírba forgatnak, majd bő olajban kisütik. Tonkatsu szósz (Worcestershire alapú, szójás, paradicsomos, fűszeres szósz) és kevés aprított káposzta társaságában helyezik két szelet fehér kenyér közé.

Bifana, Portugália

Fotó: 123 RF

Vékonyra szeletelt, fűszeres keverékben marinált párolt sertéshús képezi az alapját. Sokszor sörben párolják, majd zsemlébe pakolva tálalják.

Choripan, Argentína

Fotó: 123 RF

A név a szendvics két fő hozzávalójának az összevonásából jött létre: kolbász (chorizo) és kenyér (pan). Maga a szendvics is ennyire egyszerű: a kolbászt meggrillezik, hosszabb bucifélébe helyezik, legtöbbször chimichurrival (petrezselymes szósz) tálalják.

Shawarma, Izrael

 

Fotó: 123 RF

Ránézésre a gyros közel-keleti rokona. Fűszeres, grillezett hús (eredetileg bárány, de készülhet csirkéből, pulykából vagy éppen marhából is), amelyet pitába (laffa kenyérbe) csomagolva, paradicsom, uborka és egyéb zöldségek, valamint általában csípős szósz társaságában kínálnak.
Forrás: Traveller

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Croque Madame és Monsieur szendvics

Croque Madame és Monsieur szendvics

Reggelizz, akár egy király! Sőt mint egy francia király!
20+1 szendvicsreceptünk

20+1 szendvicsreceptünk

A Patty Melt szendvics világnapja alkalmából mutatjuk 21 kedvenc szendvicsünket
Ismeritek a Gatsby szendvicset?

Ismeritek a Gatsby szendvicset?

És egyáltalán, honnan is ered ez a szendvics dolog?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.