Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szelídgesztenye, sülve-főve szeretjük

2019. január 18.

Bár az adventi vásárok ideje már elmúlt, gesztenyeárusokkal még sok helyen összefuthatunk a városban. Ha ti is imádjátok ennek a finomságnak az illatát és ízét, bátran lássatok neki az elkészítésének otthon, egyáltalán nem ördöngösség!

 

Gesztenye vagy maróni?

A két szó nagyjából fedi egymást. Hogy egészen pontosak legyünk, a maróni a szelídgesztenye egyik alfaja, amelyet kimondottan fogyasztásra nemesítettek. Gyakran kerekebb a formája, és kicsit erősebb, aromásabb az íze. Egyedül a vadgesztenyét nem szabad megennünk, hiszen mérgező lehet.

 

Hogyan pucoljuk meg helyesen?

A friss gesztenyék héját éles késsel vagdossuk be – így hőkezelés hatására véletlenül sem robbannak majd szét –, és tegyük egy tálba. Öntsük fel hideg vízzel, és hagyjuk állni pár órát. Az áztatás segítségével könnyebben megpuhul majd a gesztenye, illetve a kukacos szemektől is megszabadulhatunk. Az áztatás végén egyszerűen távolítsuk el a víz felszínére felúszott gesztenyéket, ezek ugyanis biztosan kukacosak.

A gesztenyéket szűrjük le, öntsünk rájuk némi friss vizet, majd helyezzük a mikrósütőbe, és melegítsük 2 percig. Közben egyszer-kétszer vegyük ki, és óvatosan rázzuk kissé össze. A melegítés hatására a vízgőz szinte „leoldja” a gesztenye héját, így késsel könnyen le fogjuk tudni választani a keményebb külső, valamint a puha belső héjat is. Ha pirítani szeretnénk a gesztenyét, akkor nem kell ezzel a művelettel bajlódnunk, piríthatjuk héjastól is, úgyis szét fognak nyílni a szemek.

 

Hogyan főzzük?

Mindegy, hogy pürét, gombócot, desszertet vagy tölteléket szeretnénk készíteni, az első lépés azonos: a gesztenyét meg kell főznünk. Egy fazékba töltsünk vizet, majd forraljuk fel. A meghámozott gesztenyéket tegyük bele, szórjunk rájuk egy csipet sót, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt főzzük puhára.

 

Mihez kezdhetünk még a gesztenyével?

Nem csak főzni tudjuk, hanem sütni, pirítani is, akárcsak a feljebb említett utcai árusok. A gesztenyéket vagdossuk be és áztassuk, puhítsuk a már leírt módon, majd tegyük héjastól sütőpapírral borított sütőlemezre, és terítsük szét egyenletesen. Melegítsük elő a sütőnket 200 °C-ra, válasszuk az alsó-felső sütési módot, majd süssük a gesztenyéket kb. 30-45 percig. Érdemes a sütő aljába egy hőálló edényben vizet tenni, a felszálló vízgőz segíti a gesztenyék megpuhulását. Alternatívaként öntöttvas serpenyőben is piríthatjuk a gesztenyéinket.

 

Forrás: Das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gesztenyés-diós pulykatekercs narancsos kuszkuszkörettel

Gesztenyés-diós pulykatekercs narancsos kuszkuszkörettel

Ideje elkezdeni gondolkozni a karácsonyi menün, ehhez szeretnék most egy olyan főétel receptet mutatni, amely nálunk gyakran szerepel az ünnepi asztalon. A gesztenye és a dió remekül működik a naranccsal, nekem abszolút télies ízhatás, a kuszkusz pedig ad egy kis csavart hozzá. De ha mégsem szeretitek, nyugodtan készítsétek rizzsel!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!