Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szelídgesztenye, sülve-főve szeretjük

2019. január 18.

Bár az adventi vásárok ideje már elmúlt, gesztenyeárusokkal még sok helyen összefuthatunk a városban. Ha ti is imádjátok ennek a finomságnak az illatát és ízét, bátran lássatok neki az elkészítésének otthon, egyáltalán nem ördöngösség!

 

Gesztenye vagy maróni?

A két szó nagyjából fedi egymást. Hogy egészen pontosak legyünk, a maróni a szelídgesztenye egyik alfaja, amelyet kimondottan fogyasztásra nemesítettek. Gyakran kerekebb a formája, és kicsit erősebb, aromásabb az íze. Egyedül a vadgesztenyét nem szabad megennünk, hiszen mérgező lehet.

 

Hogyan pucoljuk meg helyesen?

A friss gesztenyék héját éles késsel vagdossuk be – így hőkezelés hatására véletlenül sem robbannak majd szét –, és tegyük egy tálba. Öntsük fel hideg vízzel, és hagyjuk állni pár órát. Az áztatás segítségével könnyebben megpuhul majd a gesztenye, illetve a kukacos szemektől is megszabadulhatunk. Az áztatás végén egyszerűen távolítsuk el a víz felszínére felúszott gesztenyéket, ezek ugyanis biztosan kukacosak.

A gesztenyéket szűrjük le, öntsünk rájuk némi friss vizet, majd helyezzük a mikrósütőbe, és melegítsük 2 percig. Közben egyszer-kétszer vegyük ki, és óvatosan rázzuk kissé össze. A melegítés hatására a vízgőz szinte „leoldja” a gesztenye héját, így késsel könnyen le fogjuk tudni választani a keményebb külső, valamint a puha belső héjat is. Ha pirítani szeretnénk a gesztenyét, akkor nem kell ezzel a művelettel bajlódnunk, piríthatjuk héjastól is, úgyis szét fognak nyílni a szemek.

 

Hogyan főzzük?

Mindegy, hogy pürét, gombócot, desszertet vagy tölteléket szeretnénk készíteni, az első lépés azonos: a gesztenyét meg kell főznünk. Egy fazékba töltsünk vizet, majd forraljuk fel. A meghámozott gesztenyéket tegyük bele, szórjunk rájuk egy csipet sót, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt főzzük puhára.

 

Mihez kezdhetünk még a gesztenyével?

Nem csak főzni tudjuk, hanem sütni, pirítani is, akárcsak a feljebb említett utcai árusok. A gesztenyéket vagdossuk be és áztassuk, puhítsuk a már leírt módon, majd tegyük héjastól sütőpapírral borított sütőlemezre, és terítsük szét egyenletesen. Melegítsük elő a sütőnket 200 °C-ra, válasszuk az alsó-felső sütési módot, majd süssük a gesztenyéket kb. 30-45 percig. Érdemes a sütő aljába egy hőálló edényben vizet tenni, a felszálló vízgőz segíti a gesztenyék megpuhulását. Alternatívaként öntöttvas serpenyőben is piríthatjuk a gesztenyéinket.

 

Forrás: Das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gesztenyés-diós pulykatekercs narancsos kuszkuszkörettel

Gesztenyés-diós pulykatekercs narancsos kuszkuszkörettel

Ideje elkezdeni gondolkozni a karácsonyi menün, ehhez szeretnék most egy olyan főétel receptet mutatni, amely nálunk gyakran szerepel az ünnepi asztalon. A gesztenye és a dió remekül működik a naranccsal, nekem abszolút télies ízhatás, a kuszkusz pedig ad egy kis csavart hozzá. De ha mégsem szeretitek, nyugodtan készítsétek rizzsel!

Napi ajánlatunk

Top videók