Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szárított gyümölcs- és zöldség-tippek jöhetnek?

Így készíts egészséges, aszalt nassolnivalót otthon.
2021. október 12.

Gondoltad volna, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs aszalható otthon is, és a boltban kaphatóakhoz hasonló eredményre számíthatunk? Van, amelyik simább ügy, de akadnak több előkészületet igénylő fajták is. Ha aszalógépet használsz, akkor a hőfoktól függően változik a szárítási idő. A cukrozott gyümölcsöket 62 fokon, míg a legtöbb zöldséget 57 celsiuson érdemes hőkezelni, ám eltérések abból adódhatnak, ha nagyon nedves az alapanyag, vagy ha a mennyisége akkora, hogy több időt igényelhet a művelet.
Gyümölcsökkel vágjunk bele a projektbe: az aszalt finomságok nassolni is jók, de ha nedvesség éri ismét őket, akkor süteményekben szintén remekül működhetnek. Tárolni könnyű a száraz gyümölcsöt, ám hosszútávon az igazi az lesz, ha még ilyen állapotban is lefagyasztjuk.
Általában a megtisztított gyümölcsöt felvágjuk, az aszaló tálcákra tesszük a darabokat, és beindítjuk a gépi folyamatot. Ám van, amit alaposabban elő érdemes készíteni: savanyított vízbe vagy cukorszirupba mártani, esetleg forró vízzel vagy gőzzel kezelni. Ezek közül egyik sem kötelező, csak ha optimálisabb eredményre vágyunk, akkor bonyolódjunk bele. A zöldségeknél nagyobb a szórás, mert több módon használhatjuk fel száraz voltukban őket: köret, leves párolt vagy serpenyős étel is ízletesebb lesz általuk. Tároláskor kisebb helyet foglalnak el, mint a konzerv vagy a fagyasztós változataik. Nyersen jó snacket ad a karfiol és a vékonyra szelt paszternák, ám például a száraz uborka a saláták tetejét koronázza meg. Vízzel felszívatva is kiváló főzési alapanyaggá válik számos száraz növény; van, ami pedig porrá őrölve gazdagít levest vagy fasírtot. A zöldségport kis, jól lezárt befőttesüvegben tartsuk. Ha aszalás előtt leforrázzuk a darabokat, akkor az enzim aktivitást lassítjuk le, amivel az állagot segítjük megőrizni. Az újabb kutatások szerint a napon aszalás nem jó a zöldségek esetében, a bakteriális fertőzések veszélye miatt. Kivétel a paradicsom – ami technikailag egyébként gyümölcs – mert elegendő védő savat tartalmaz. Érdemes 51 fokon nekiállni, de van, aki csakis 57 Celsiuson aszal.
Ha ismét nedvessé tennénk a száraz zöldséget-gyümölcsöt, akkor egyrészt egy lábasba helyezve őket, forró vízzel önthetjük le, hogy ellepje a darabokat. Néha kavarjuk meg, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Hideg vízzel, esetleg gyümölcslével is hasonlóan járhatunk el: várjuk meg, amíg megpuhul az anyag.
Perzsa
Forrás: motherearthliving.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legjobb aszalt gyümölcsös recept

Az 5 legjobb aszalt gyümölcsös recept

Utánajártunk, hogy milyen recepteket olvasgattok nálunk a leggyakrabban, ha az aszalt gyümölcsre kerestek rá. Összegyűjtöttük, melyek a legnépszerűbb őszi gyümölcsös fogások. Sütibe, salátára, reggelire, vacsorára vagy csak nasira,
Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.