Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Süss a barátokkal! - A tökéletes hókifli

Az adventben az a legjobb, amikor családtagokkal vagy barátokkal, egy két pohár forralt bor mellett lehet előkészülni a most már egyre jobban közelgő ünnepre.
2015. december 11.

Most hétvégén, ráadásul a szombat munkanap is, mindenképpen érdemes megvenni a karácsonyi sütemények hozzávalóit, és a hétvégére eggnogösszetrombitálni egy kisebb nagyobb társaságot. Itt az ideje, hogy véglegesen dobozba kerüljenek az aprósütemények. Ahogy azt az oldalon éppen futó szavazásunk is mutatja a hókifli jelentősen vezet a versenyben, tehát úgy tűnik nincs karácsony töltött vagy töltetlen, de hókifli nélkül. Ráadásul a töltetlen változatában az a jó, hogy szinte bár meddig eláll egy jól zárható fémdobozban.  Egy ilyen sütős, együttlevős délutánhoz pedig tökéletesen illik az angolok egyik kedvenc téli forró itala az eggnog. Ezt melegen ajánljuk, de vigyázat addiktív!

A tökéletes hókifli

 IMG_8135Nálunk a családban a vaníliás porcukorba forgatott, töltetlen diós hókifli nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Itt van hozzá a tuti recept a nagyi süteményes füzetéből:
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
50 dkg hideg vaj,
20 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
(és ha kell, mert túl tömörnek tűnik a tészta, akkor 1-2 evőkanál jéghideg! vizet adhatunk hozzá)

A száraz alapanyagokat összevegyítjük, majd a jéghideg vajjal összemorzsoljuk, és összegyúrjuk. Ezután minimum ½ órára hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztából patkókat sordrunk és egy sütőpapirral kibélelt tepsibe tesszük őket. 170-180 fokos sütőben, addig süljenek, amíg a szélük finom aranybarna színt nem kap. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk őket, de vigyázzunk mert ilyenkor még könnyen törnek!

Karácsony a déli szomszédainknál

Horvátországban még az ünnepek előtt kiválasztanak három formás fatuskót, és ezeket szenteste beviszik a házba és a tűzbexmas_4 teszik. Ezek a fák a Szentháromságot jelképezik, és ezeknek a parazsával gyújtják meg az összes többi karácsonyi gyertyát is a házban. Az égő tuskóknak gyakran adtak ételt és bort is az ünnepi asztalról, mert a hiedelem úgy tartja, hogy a tuskók tüze hozza el a bőséget, békét és minden jót a családnak. Bár ez a szokás már kiveszőben van, de a karácsonyi búza ültetése a mai napig is megmaradt. Portugália és Dél-Olaszország mellett Horvátországban lehet még találkozni ezzel a ujjászületést és a termékenységet jelképező szokással. A karácsony előtt kicsíráztatott búzaszemekből kikelő búzaszálak karácsonyig szépen megnőnek a vízzel töltött edényben, és az ünnepi asztalt egyik díszévé lesznek. Szenteste után pedig a karácsonyfa alatt, a jászol mellett áll. Egyes helyeken a búzacsokor közepébe almát és gyertyát is tesznek. Karácsony után pedig a búzát a madarknak adják, mert a szent időszak díszei, kellékei közül semmit sem szabad kidobni.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Újrahasznosított meglepetések - apró csodák otthon

Újrahasznosított meglepetések - apró csodák otthon

Néha csak egy pici inspiráció kell, hogy az amúgy is kéznél lévő dolgokból valami új szülessen. Így nemcsak spórolunk, hanem még a fölfedezés öröme is a miénk lehet: hétköznapi örömök - ünnepi hangulatban!
Még mindig van két hetünk karácsonyig!

Még mindig van két hetünk karácsonyig!

Az ünnepi előkészületek alatt nem csak magunkat, de a konyhai eszközeinket is csúcsra járatjuk. Arra, hogy bármikor bátran nyithassuk ki például a sütőnket, van egy-két egyszerű és környezetkímélő ötletünk.
Kis rendszerezés most, nagy előny a hajrában!

Kis rendszerezés most, nagy előny a hajrában!

A nemszeretem dolgok listáján valamiért előkelő helyen áll a vasalás, van is rá tippünk, mit tegyünk, ha végképp menthetetlen a helyzet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?