
Süss a barátokkal! - A tökéletes hókifli
Most hétvégén, ráadásul a szombat munkanap is, mindenképpen érdemes megvenni a karácsonyi sütemények hozzávalóit, és a hétvégére összetrombitálni egy kisebb nagyobb társaságot. Itt az ideje, hogy véglegesen dobozba kerüljenek az aprósütemények. Ahogy azt az oldalon éppen futó szavazásunk is mutatja a hókifli jelentősen vezet a versenyben, tehát úgy tűnik nincs karácsony töltött vagy töltetlen, de hókifli nélkül. Ráadásul a töltetlen változatában az a jó, hogy szinte bár meddig eláll egy jól zárható fémdobozban. Egy ilyen sütős, együttlevős délutánhoz pedig tökéletesen illik az angolok egyik kedvenc téli forró itala az eggnog. Ezt melegen ajánljuk, de vigyázat addiktív!
A tökéletes hókifli
Nálunk a családban a vaníliás porcukorba forgatott, töltetlen diós hókifli nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Itt van hozzá a tuti recept a nagyi süteményes füzetéből:
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
50 dkg hideg vaj,
20 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
(és ha kell, mert túl tömörnek tűnik a tészta, akkor 1-2 evőkanál jéghideg! vizet adhatunk hozzá)
A száraz alapanyagokat összevegyítjük, majd a jéghideg vajjal összemorzsoljuk, és összegyúrjuk. Ezután minimum ½ órára hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztából patkókat sordrunk és egy sütőpapirral kibélelt tepsibe tesszük őket. 170-180 fokos sütőben, addig süljenek, amíg a szélük finom aranybarna színt nem kap. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk őket, de vigyázzunk mert ilyenkor még könnyen törnek!
Karácsony a déli szomszédainknál
Horvátországban még az ünnepek előtt kiválasztanak három formás fatuskót, és ezeket szenteste beviszik a házba és a tűzbe teszik. Ezek a fák a Szentháromságot jelképezik, és ezeknek a parazsával gyújtják meg az összes többi karácsonyi gyertyát is a házban. Az égő tuskóknak gyakran adtak ételt és bort is az ünnepi asztalról, mert a hiedelem úgy tartja, hogy a tuskók tüze hozza el a bőséget, békét és minden jót a családnak. Bár ez a szokás már kiveszőben van, de a karácsonyi búza ültetése a mai napig is megmaradt. Portugália és Dél-Olaszország mellett Horvátországban lehet még találkozni ezzel a ujjászületést és a termékenységet jelképező szokással. A karácsony előtt kicsíráztatott búzaszemekből kikelő búzaszálak karácsonyig szépen megnőnek a vízzel töltött edényben, és az ünnepi asztalt egyik díszévé lesznek. Szenteste után pedig a karácsonyfa alatt, a jászol mellett áll. Egyes helyeken a búzacsokor közepébe almát és gyertyát is tesznek. Karácsony után pedig a búzát a madarknak adják, mert a szent időszak díszei, kellékei közül semmit sem szabad kidobni.