Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Streetfood Amszterdamban

Sok mindenről híres Hollandia, és fővárosa Amszterdam. Ismerjük a szélmalmot, a fapapucsot, a tulipánt, a coffeeshopokat, a bicikliket, és a mindennél zöldebb füvet, ami az egész országot beborítja. De ne felejtsük el, hogy itt is esznek az emberek, nem is akármiket! Ami a holland főváros streetfood szokásait illeti, a különféle szendvicsek és a sült krumpli mennek a legjobban, na meg persze hamburger, és a végtelen számú sütemény.
2016. február 22.
 

TZS_amszterdam3A szendvicsekhez már-már elegáns bárokban juthatunk hozzá, ahol először kiválasztjuk a kenyeret, (baguett-kifli átmenet) majd a belevaló sajtot, húst vagy halat, rengeteg zöldségeket és a szószokat. Kérhetünk még pirított hagymát, és savanyúságot is, bár ha az itthoni ízekre számítunk, csalódni fogunk. A legellenállhatatlanabbnak a vastag, rózsaszínű lazac szeletek tűntek, friss salátátval és majonézes szósszal, pirított, barna baguettben. Az eladók keze hasonló gyorsasággal forog, mint a pesti gyrososoké, úgyhogy hamar ételhez jut, aki éhes. Az egyszerű szendvics árát igencsak megkérik (7,5 euró, 2300 forint), bár ugyanannyi ideig kitartott, mint egy kiadós, kétfogásos ebéd. Ráadásul még várost is néztünk közben.

Nem hagyhattuk ki a híres amszterdami hamburgert, amit ugyan nem wagyu, de steakkel ettünk, kéksajtkrémmel TZS_csomagolasmentes_1felturbózva, sült krumpli körítéssel. Miután felmértük a szendvicsek méretét, úgy döntöttünk ketten eszünk egyet. Az ár teljesen elviselhető volt, egy adag körettel együtt 10 euró.

Az aprósütemények magukért beszélnek. Kívül ropogós, belül puha, mogyoróval, mandulával, pisztáciával, vaníliával…de beszéljenek szavak helyett a képek.

Sok mindent hoztunk haza magunkkal, de a legnagyobb tanulság az volt, hogy igenis lehet minőségi streetfoodot adni a turistáknak, még egy ilyen népszerű városban is, mint Amszterdam.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Adj kevesebb cukrot a gyereknek!

Adj kevesebb cukrot a gyereknek!

Adjunk vagy ne adjunk? Tiltsunk vagy engedjünk? Hogy kontrolláljuk gyerekeink cukorfogyasztását?
6 tipp, hogyan lehetsz igazán kreatív a konyhában

6 tipp, hogyan lehetsz igazán kreatív a konyhában

Attól, hogy megy fejből egy csomó recept, és mesterien tudsz szuflét készíteni, még nem válsz a konyha mesterévé. Az az igazi, amikor bekukkantasz a kamrába, vagy a hűtőbe, ránézel az alapanyagokra, és kapásból eszedbe jut öt recept.
6 tipp, amivel könnyedén úrrá lehetsz a konyhai káoszon

6 tipp, amivel könnyedén úrrá lehetsz a konyhai káoszon

Bűn azért nem elkészíteni egy ételt, mert nem akarunk rendetlenséget hagyni magunk után a konyhában. Praktikus tippek rendrakáshoz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!