Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárgázni tudsz? 10 tipp, hogy könnyebben menjen

A családi étkező asztal rettegett zöld szörnyei a spenót, a cukkini, a brokkoli, saláta, vagy aktuálisan a spárga. A legkisebbek általában fintorogva fordulnak el tőlük. Ezért a kitartóbb szülők megpróbálnak trükközni: kirántják, leveles tésztába tekerik, vagy elsüllyesztik egy jó esetben kevésbé agyonrántásozott főzelékben. Az így “megbundázott” zöldek vitamintartalma, színe és íze gyakorlatilag eltűnik. De állj! Lehet ezt másképp is csinálni, hiszen a cél igenis az, hogy megismertessük a kicsiket a valós ízekkel, illatokkal, színekkel a lehető legváltozatosabb módokon.
2016. április 14.

BÉ_m_Sparga_5Kezdjük rögtön a bemutatással. A spárgák igazi “rojál” fazonok a zöldségpalettán. Királyi családból származnak, tudniillik van nekik koronájuk – mindegyikőjüknek. Ez mindannyiukban a közös. Amiben különböznek, hogy van közöttük szép szál, karcsú, zöld legény, fiatalos, hetyke királyfi, és akad dundi, fehérnép, vaskos királynők személyében. Áprilisban elődugják az orrukat, májusra pedig teljesen elárasztják a piacokat, és uralják a terepet. Óriási királyság!

De mit lehet velük kezdeni?

Amennyire színben, úgy ízben és felhasználásban is különböznek. A zöldből érdemes a legkarcsúbbakat választani, míg a fehérből a tömzsi szálak a legízletesebbek. Előbbi fás végét elég csak letördelni, a fehéret hámozni kell. A zöldek kedvence az egyperces víz vagy gőzfürdő, utána egy jeges csobbanás, a fehérek egy hangyányit több párolást igényelnek. Innen aztán irány a végső felhasználás. Amit nálam szemrebbenés nélkül megesznek a lányaim:

BÉ_m_Sparga_31. Zöld spárga omlettre halmozva, lazaccal vagy pármai sonkával – gyors reggeli
2. Fehér spárga hollandi mártással – igazi klasszikus
3. Kecskesajtos-pisztáciás, pankó morzsával szórt,  sütőben sült zöld spárga – önállóan is megállja a helyét, de grill halak mellé remekül passzol
4. Tavaszi spárga-cukkini-karalábéleves lágy fürjtojással
5. Rizottó zöld spárgával, mentával, spenóttal – ennek senki nem tud ellenállni
6. Gorgonzolás-spárgás quiche – akár uzsonnára
7. Fehér spárga terrine – amikor kicsit tudunk előre gondolkozni
8. Kapros-joghurtos spárgafőzelék bármilyen feltéttel – villámvacsorának
…vagy csak mártogassunk egy blansírozott spárgát lazán egy lágy tojásba – mi bajunk lehet?
+1 tipp: ahogy az uborkát, úgy a zöld spárgát is lehet kovászolni.

BÉ_m_Sparga_2Érdemes kipróbálni. Sok gyerek szeret magában savanyúságot majszolni, a felnőtteknek a grillpartikhoz pedig ideális kísérő. …Végsősoron pedig akár krémleves is készülhet a fanyar ínyencségből sok kaporral, jegesen.

 

Legyünk bátrak, lelkesek, ez átragad a gyerekeinkre a jó példamutatással együtt! Nálam ez vált be.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgázzunk a végtelenségig!

Spárgázzunk a végtelenségig!

A kérdés nem az, hogy angol vagy francia, hanem zöld vagy fehér. Szerencsére nálunk, mindkét változat népszerű, így nem kell egyiket sem nélkülöznünk, ha beüt a szezon.
Az 5 leggyorsabban elkészíthető spárgás fogás

Az 5 leggyorsabban elkészíthető spárgás fogás

Dübörög a spárga szezon, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a zöldséges pultokon halomban állnak a zöld és fehér "csokrok" és itt nálunk az Izes Élet-en is megugrott az érdeklődés iránta. Egészséges és gyorsan elkészíthető
Mindörökké spárga

Mindörökké spárga

Sokak szerint a spárga macerás zöldség. Azt azonban, hogy minden fáradságot megér, hogy a tányérunkra kerüljön, azt fölösleges ragozni, hiszen rajongói ezt úgyis tudják, az ódzkodókat pedig nehéz meggyőzni. Na, de talán most!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!