Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sörözünk egyet?

2018. november 24.

Magyarországot is elérte a sörforradalom, hiszen nem csupán a kézműves sörözőkben, hanem a sarki kocsmákban és a boltok polcain is olyan típusú sörök sorakoznak, amelyekről az emberek többsége 10 éve még nem hallott.

A legnagyobb különbség az egyes fajták között a felhasznált élesztőben és az erjesztés mikéntjében rejlik. Az ale típusú középbarna sörök felső erjesztésűek, amely azt jelenti, hogy az élesztő a sör tetején állapodik meg. Ezzel ellentétben a világos söröknél az élesztő alulra kerül, így alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig tart az erjedési folyamat. Minden sör világos vagy középbarna először, a különböző típusok és ízek – mint IPA, porter, búza és belga – ezután alakulnak ki.

 

Világos sör

A legelterjedtebb és legismertebb sörfajta. Alsó erjesztéssel készül, olyan élesztővel, amely kevésbé bírja az alkoholt, így könnyű, malátás lesz az íze.

IPA

Az indian pale ale, vagy IPA többféle sörfajta összefoglaló neve, közös bennük a kesernyésebb, komlós, citrusos ízvilág. Az alkoholtartalmuk magasabb az átlagosnál.

Pale Ale

Szintén komlós sör, de alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az IPA-k. Malátás, közepesen telt az ízük.

Pilseni

A cseh eredetű pilseni típusú sörök a világos sörök közé tartoznak. A németországiak sápadt arany színűek, a csehek kicsit sötétebbek és keserűbbek.

Barna sör (stout)

Szintén többféle verzióban létezik. Az édes barna sörök Írországból és Angliából származnak, ezek közül a leghíresebb a Guinness.

Porter

Az Egyesült Királyságból származik. Sötét színét olyan hozzávalóknak köszönheti mint a csokoládé és a pirított maláta. Amíg a stout sörök kávés aromájúak, a porter ízvilága inkább emlékeztet csokoládéra.

Belga sörök

A belga sörök lehetnek pale ale-ek, barna sörök, gyümölcsös és savanyú sörök. Általában kevésbé keserű az ízük, inkább gyümölcsös, fűszeres, édes aroma és magas alkoholtartam jellemzi ezeket a fajtákat.

Búzasör

A maláta a búzasör esetén a búza csíráztatásával készül, ennek köszönhetik a búzasörök világos színüket és alkoholtartalmukat. Gyakran fogyasztják citrom- vagy narancsgerezddel.

 

Forrás: time.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Honnan kapta az IPA sör a nevét?

Honnan kapta az IPA sör a nevét?

Már a 19. század óta így hívják
Öt tévhit a sörről

Öt tévhit a sörről

Mennyit tudunk rosszul?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!