Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sokszínű munkalehetőségek a vendéglátásban – állás Győr környékén

2023. október 16.

Hazánk fejlettebb régióinak álláspalettáját vizsgálva egyértelmű túlsúlyban vannak az ipari szektorhoz köthető pozíciók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk más területen is kedvező lehetőségeket. A turizmus és vendéglátás például mindig jó lehetőség. (x)

Állandó fejlődésben

A hazai viszonyokat számos szempont szerint vizsgálhatjuk, az egyik leggyakrabban emlegetett aspektus mégis a gazdaság. Ez persze nem véletlen, hiszen ez a szegmens sok másikra is rányomja a bélyegét, közvetett módon pedig mindenki életére hatással van. Ebből a szempontból jellemzően az elérhető álláshelyeket szokás említeni, hiszen ezek piaca szervesen összefügg egy-egy város vagy régió gazdasági teljesítményével.

Hazánkban e tekintetben bizonyos egyenetlenségek figyelhetők meg. Míg a keleti, északkeleti régiók – bár megkezdték a felzárkózást – jellemzően a munkahelyek hiányával és a gazdaság kedvezőtlenebb viszonyaival küzdenek, addig máshol minden szempontból virágzik az élet. Ilyen terület Győr-Moson-Sopron vármegye is, ahol a határ közelsége is segíti a gazdasági fejlődést, az álláslehetőségek bővülését és az életszínvonal emelkedését.

Sok állás Győr Profession kínálatában is jól jelzi azt, hogy a városban hemzsegnek a különböző munkalehetőségek. A nagy ipari szereplőknek és a városban működő autógyárnak köszönhetően ezek között sok iparhoz köthető munkát találunk. Tekintve, hogy a gazdasági virágzás letéteményese ebben a régióban valóban ez a szektor, néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a többi lehetőségről. Pedig ezek is jelen vannak és például a vendéglátás vagy épp a turizmus is tartogat opciókat.

Hagyományosabb álláshelyek

A vendéglátó szektor hagyományosan is erősnek mondható, hiszen e tekintetben hazánk jól ismert tradíciókkal rendelkezik. Az e területen tevékenykedő éttermek és szolgáltatók azonban mindig igyekeznek haladni a korral, így a tradicionálisabb helyek mellett ma már bőven jelen vannak a modern gasztronómia képviselői is a piacon. Ez a tendencia pedig természetesen álláspiaci szempontból is üdvös, hiszen a fejlődés munkahelyeket teremt.

Sok vendéglátós állás Győr városában is elérhető, hiszen egy abszolút fejlett, jelentős turizmust lebonyolító városról beszélünk. Még úgy is igaz ez, hogy a vármegye székhelye, Sopron is a közelben található, mely szintén jelentős desztinációnak számít. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy sok állás Sopron Profession kínálatában is kötődik a vendéglátáshoz vagy épp a turizmushoz. Ezek a munkák pedig bár specifikusak, széles rétegek számára jelentenek kedvező opciót.

A vendéglátás és turizmus összefonódása a különböző szállodákban is tetten érhető, melyek közül szintén jó néhány működik ebben a térségben. A gasztronómiához kapcsolódó munkák, mint a szakács vagy a felszolgáló, egy ilyen helyen sok már pozíció is elérhető, hiszen a szolgáltatásokhoz más területek is hozzátartoznak. Így egy állás Győr turizmusában könnyedén kötődhet a gasztronómiához is, de más feladatköröket is érinthet. A vállalkozási lehetőségekről nem is beszélve.

Saját ízek útján

Az elmúlt években itthon is lezajló gasztroforradalom egyik üdvözlendő tendenciája az, hogy sok új arc is bele mert vágni a minőségi gasztronómia világába. Ennek megfelelően új vállalkozások létesültek, új helyek nyitottak meg, a legegyszerűbb street food kocsiktól az elegánsabb, modern éttermekkel bezárólag. Ez a jelenség pedig a nagyobb városokban még erősebben megfigyelhető, így nem csoda, hogy sok állás Győr területén is így jött létre.

A paletta színesítésére azonban mindig van tér, így érdemes lehet belekóstolni a gasztronómia világába, akár egy saját vállalkozás keretein belül is. A vendéglátás éppen az a terület, ahol bőven elfér a kísérletezés, az új ízek, új megoldások megismertetése a vendégekkel. A verseny persze folyamatosan nagy és a vendéglátáshoz kötődő szabályozások és előírások is kellőképpen szigorúak, de talán egyik terület sem tud akkora kreatív szabadságot nyújtani, mint ez.

Ha valaki nem érez magában késztetést egy saját vállalkozás elindítására, de szívesen dolgozna a vendéglátás és a gasztronómia területén, akkor sincs probléma. Számos állás Győr ilyen profilú cégeinél, éttermeinél és szolgáltatóinál érhető el, mely akár a tanulásra és fejlődésre is remek lehetőség lehet. A gasztroforradalom továbbra is tart és még számos út áll azok előtt, akik célul tűzték ki annak megújítását. Egy szelet pedig ebből akár nekünk is juthat.

Partner tartalom (x)

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!