Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Római parti Piac – még egy ok, hogy kilátogass a Rómaira

2019. január 24.

A gasztroforradalomnak hála piacozni újra divat lett; fonott kosár a kézbe, lista a telefonunk jegyzet applikációjába – vagy csak egyszerűen kis cetlire firkálva – és már indulhat is a hétvégi beszerzőkörút. Csupa jó dolgot hozott magával ez a régi-új trend, a szupermarket helyett ismét a helyi, termelői portéka mellett döntünk, piacra járni pedig ma már sokkal többet jelent, mint letudni a kötelező bevásárlást, szabadidős, közösség programmá nőtte ki magát. Tudjuk, kinél legfinomabb a paradicsom, megvan a bevált mézesünk, magosunk és fűszeresünk, sőt a kávézónk is, ahová betérhetünk megpihenni a hazaút előtt.

Ha ti is fanatikus piacra járók vagytok, mutatunk nektek egy viszonylag fiatal, de annál menőbb piacot. Budapestiek és az agglomerációban élők előnyben, bár mi úgy véljük, hogy egy kirándulást is megér a fővárosba – most még kissé kihalt, de tavasszal újra életre kel a Római-part, és vásárlás után kinek ne esne jól egy frissen sütött hekk –. A piac életébe megálmodója és vezetője, Nagy Gerda avatott be bennünket.

 

Római parti Piac kisokos

Mikor? Minden szombaton 8.00-13.00 óra között

Hol? Nánási udvar, 1031 Budapest, Nánási út 47-49.

 

Tavasszal lesz 2 éves a piac. Mesélsz az életre hívásáról?

Pár hónap előkészületet követően 2017. április 8-án volt a megnyitónk. Ketten terveztük el és kezdtük el a munkát, aztán 2 hónap elteltével egyedül vittem tovább a piac vezetését, szervezését. Energikus vagyok, lendületesen élem a mindennapjaimat, illetve jó a szervezőkészségem, ezeknek a tulajdonságaimnak szerettem volna teret engedni. Egy ilyen jellegű piacot öröm fejleszteni, hiszen egyedi, különleges hangulat jellemzi, értéket teremt és közvetít, ezáltal pedig rengeteg pluszt nyújt az embereknek.

 

Magánemberként már korábban is beszippantott a piacok világa? Azaz volt ihletadó piac?

Igen, az ihlet egész pontosan a tihanyi piacon szállt meg. Egy korábbi vállalkozás keretében alkalmanként ruhákat árultam, ezeket vittem el Tihanyba. Ott tetszett meg az a semmi máshoz sem hasonlítható légkör, ami egy ilyen piac sajátja. Akkor indultam el az úton, majd megérkeztünk ide, a Római-partra.

 

Hogyan határoznád meg a piac célközönségét?

Mindenkit várunk, aki minőségi, termelői élelmiszert szeretne vásárolni. Családbarát piac vagyunk, nagyon örülök, hogy egyre több kisgyerekes család választ minket szombat délelőtti programnak. Sőt, bár fiatalok vagyunk, mégis beszámolhatok törzsvevőkről. Egyik kedvencem az az anya-lánya páros, akik tényleg minden szombaton velünk kezdik a napot. Annyira megszerettek egy-két árust, hogy néha frissen sült palacsintákkal felszerelkezve érkeznek, a legaranyosabb az volt, amikor diós-sárgabarackos palacsintát kínáltak annak, akitől a gyümölcsöt vették. Télen nagy kancsó forralt bort hoztak a fázós árusoknak. Ilyen lelkes, visszatérő vásárlókból szeretnék minél többet.

 

Ismerve a piac gazdag kínálatát, nem lesz egyszerű, de azért tegyünk egy próbát: milyen portékákkal várják a termelők a vásárlókat?

Ahogy az árusok számát, úgy a kapható termékeket is erősen befolyásolja a szezonalitás. 2018 őszén voltunk a legtöbben – több mint 30 árussal –, a téli időszak mindig csendesebb. Állandó árusaink termelői élelmiszerekkel érkeznek a piacra, ezt a termékskálát színesítik a kézművesek, akik tavasztól decemberig vannak velünk. Őket inkább alkalmi árusoknak nevezném, de szeretném, ha hamarosan heti rendszerességgel velünk lennének, egyik nagy célom az, hogy számukra is tudjak folyamatos vásárlóközönséget biztosítani.

Termékkínálatunkban megtalálhatók szezonális friss gyümölcsök és zöldségek, illetve egy biotermelő is érkezik hozzánk friss gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel.

Füstölt húsokat, kolbászokat, szalámikat 3 standról is beszerezhetünk, sőt egy termelőnél kapható nagyon jó minőségű tőkehús, szürkemarha, rendelésre pedig mangalica. Háztáji csirke és szabadtartású tyúkok tojásai szintén beszerezhetők a piacon.

Széles a kínálat tejtermékekből, 3 termelő foglalkozik tehéntej, író, túró, vaj, joghurtok, körözöttek, ricották és különböző sajtok árusításával az ízesített gomolyától kezdve a sajtkrémeken keresztül egészen az érett sajtokig. Sőt egy árusunk a francia vonalra szakosodott, tőle például brie-t, camembert sajtot és fetát is vásárolhatunk.

Egyébként a szezonalitás az alapkínálatot is erősen meghatározza, laskagomba például akkor érkezik, ha egy környékbeli hölgynél megterem, vagy például egy kecsketejjel foglalkozó házaspár májustól decemberig árulja nálunk a tejet, sajtot, túrót, egészen egyszerűen azért, mert ebben az időszakban van náluk tej.

 

Egy üveg házi lekvár vagy szörp vásárlásakor nem csupán minőségi termékkel, hanem élményekkel is gazdagabbak leszünk, amit a termelő személyes jelenléte nyújt. Nálatok milyen feldolgozott termékek közül válogathat a látogató?

Számos ínyencséggel és különlegességgel készülünk, kezdem rögtön egy aktualitással: a téli időszakban gyógyteás is érkezik hozzánk, a vírusok ellen pedig egészségvédő fokhagymaitallal vértezhetjük fel szervezetünket. Az édes ízek kedvelőit lekvárok, méz, a boltival össze sem hasonlítható ízű házi mogyorókrém, szörpök, aszalványok várják, egyik legkedveltebb csemege a karamellizált dió. Népszerűek a paradicsomszószok, a padlizsánkrém, a zakuszka, az Őrségből érkező hidegen sajtolt olajak, szárított erdei gombák vagy például a diópesztó. Persze nincs piac savanyúság nélkül sem, jelenleg minden második hétvégén érkeznek hozzánk. A hagyományos házi ízek mellett akár ecetes fürjtojást is pakolhatunk a kosarunkba.

 

Már csak némi kézműves kenyér hiányzik egy tökéletes előételes tálhoz…

Természetesen az is kapható a piacon! Kovászos kenyerek, péksütemények, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, édes és sós tönkölysütik és olyan házi sütemények mint a pilótakeksz, a sajtos tallér vagy az isler mind beszerezhetők nálunk. Így nem csak a reggelire, hanem a vasárnapi desszertre sem lesz otthon már gondunk. A tönkölysüti igazi húzótermék nálunk. Egyszer „leteszteltem” a sikerét, és Esztert, aki a sütiket árulja, nem a szokásos központi helyek egyikére, hanem jóval hátrébb, kiesőbb területre osztottam be. Ugyanúgy keresték, elmentek érte, bár volt, aki viccesen arról érdeklődött, hogy miért van büntetésben.

 

Említetted már a „nem ehető” portékákat, milyen termékeket lehet elcsípni a piacon?

A Hetedhét natúrkozmetikumok a nyitás óta minden héten velünk vannak, a többiek alkalmi árusok. Jönnek keramikusok ékszerekkel, kerámiatányérral, porcelánfestő, minőségi gyerekjátékokat kínálók, de gyertyadíszítők és konyhai textilesek is képviseltették már magunkat nálunk. Volt, hogy a keramikusunk egy nagy kaspóba tűzve árulta a kerámiából készült virágait, és ez egy vásárló tetszését annyira elnyerte, hogy megvette egyben a teljes készletet, a kaspóval együtt. Szeretik az emberek a kézműves irányt is, nem csupán élelmiszerért jönnek ki.

 

A piac családbarát. Milyen egyéb programokkal, rendezvényekkel várjátok az érdeklődőket?

Közösségépítő programokat szoktunk szervezni a piacon: készült már nálunk eredeti karcagi birkapörkölt, főztünk már baracklekvárt (ez utóbbit persze Római parti Piac feliratos üvegekbe eltéve), havi egyszer meglátogat minket egy póni, vagy például egy olasz utcazenész srác, Luigi is gyakran kijár hozzánk. Ami állandó, az a gyereksátor, itt a kerületi közösségi tér képviselője tart foglalkozásokat.

 

Biztos rengeteg terved van a jövőre vonatkozóan is. Említenél párat?

A fenti ad hoc jellegű programkínálatot szeretném továbbfejleszteni, és persze a legfontosabb célkitűzés az árusok és a vásárlók számának folyamatos növelése. Bár a Nánási udvarban étterem, kávézó és reggelizőhely képviselteti magát, szerettem volna, ha közvetlenül a piacon is be lehet kapni pár falatot. Hamarosan erre is lesz lehetőség. Folytatom a tavaly elindított jótékonysági programunkat, a kezdeményezésekkel, eseményekkel szeretném elérni, hogy még jobban bekapcsolódjon a piac a kerület vérkeringésébe, közösségi életébe.

Galéria

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászünnep a Hold utcai Piacon

Kolbászünnep a Hold utcai Piacon

Ezen a hétvégén, május 13-án, szombaton a budapesti Hold utcai piacon mutatkoznak be a készítők, akik most összefogtak, hogy a csabai kolbász hazai és nemzetközi hírét tovább növeljék. Békéscsaba polgármestere nyitja meg a délelőttöt, amikor ha nem is kolbászból lesz a kerítés, de bőven lehet majd finomságokat kóstolni a látogatóknak is.
Népszerűbb a piac a fiatalok körében, mint a szupermarket?

Népszerűbb a piac a fiatalok körében, mint a szupermarket?

A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining és nem is gyorsétterem pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.
A 10 legjobb piac a világon

A 10 legjobb piac a világon

Egyszerre koszosak és kaotikusak, valamint rendezettek és kifinomultak. Friss, szezonális, helyben termelt és legtöbbször olcsó termékeket kínálnak, mindamellett a helyi közösségi élet színterei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!