
Rizst! De milyet?
2018. november 21.Tápláló és sokoldalú, nem hiába jelenti a Földön rengeteg ember számára a napi betevőt. Koleszterinben és nátriumban szegény, azonban sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért a rizs gyakorlatilag bármilyen étel, húsos vagy zöldséges fogás mellé nagyszerű választás. Egyes országokban, népcsoportoknál akkora a jelentősége, hogy részét képezi bizonyos ceremóniáknak és ünnepeknek. Sok-sok ismert és kevésbé ismert fajtája létezik, jöjjön pár népszerű rizsféle alapvető jellemzése és felhasználási módja.
Alak szerinti csoportosítás
Alakjukat tekintve az összes rizsfajta három fő csoportba sorolható.
Hosszúszemű: nagyjából négyszer olyan hosszú, mint széles, ez nálunk a legelterjedtebb fajta. Ebből készül a pergős rizs.
Közép-hosszúszemű: kétszer olyan hosszú, mint széles, kissé rágósabb, ragacsosabb.
Rövidszemű: rövid, duci, kerekded szemek, amelyek főzés, hőkezelés hatására összeragadnak.
Kedvenc rizseink
Arborio
Olasz rizs, nagy szemű fajta, egyedi fehér pöttyel a közepén. Nevét egy Milánótól nem messze fekvő olaszországi városról kapta, itt termesztették először. Sok folyadék felszívására képes, ezért rizottó vagy arancini készítésére használhatjuk. Desszertrizsnek is tökéletes, ha egyszer kipróbáljátok, utána már csak ebből főzitek a tejberizst.
Basmati
Indiából és Pakisztánból eredeztethető hosszúszemű rizs, barna és fehér változatban létezik. Szüretelés után még egy évig állni hagyják, ennek köszönheti jellegzetes ízvilágát. Illatos fajta, neve is ezt jelenti: illatok gyöngye. Egy jó indiai curry mellé csak ilyet illik enni. Glikémiás indexe alacsony, ezért kiválóan beépíthető a diéták legtöbbjébe.
Fekete
Tiltott rizsként és a császár rizseként is emlegették, régen csak a kínai császár fogyaszthatta. Színét egy antioxidánsnak (antocianin) köszönheti, ezt tartalmazza például a cékla, a vörös káposzta és a padlizsán is. Rostban és tápanyagokban különösen gazdag, közép-hosszúszemű rizsféle, az ázsiai konyha egyik kedvence. Sós és édes ételekhez egyaránt használható.
Jázmin
Hosszúszemű rizs, amely puhára és kissé ragacsosra fő. Enyhén jázmin illatú, innen kapta a nevét. Perzsa vagy közel-keleti fogások mellé éppen olyan jól illik, mint jamaicai és kreol ételekhez. Fontos azonban tudni, hogy magas a glikémiás indexe, azaz könnyen okozhatja a vércukorszint ingadozását.
Barna
Létezik rövid- és hosszúszemű fajtája is. Megfőzve kicsit rágós, diós ízű, bármilyen étel esetén kiválthatjuk vele a fehér verziót. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaz. Tisztítja a beleket, méregtelenítő hatású. Kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is érdemes bevetni.
Vörös
Színét egy élesztőgombának köszönheti. Hosszabb főzést igényel, íze a barna rizshez hasonlítható. Csökkenti a koleszterinszintet.
Sushi
Rövidszemű barna vagy fehér rizs Japánból. Magas keményítőtartalma miatt ragacsos, így könnyebben elkészíthető belőle a sushi, mint más rizsfélékből.
Hosszúszemű fehér rizs
Valamennyivel kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a barna vagy vörös fajták, azonban kiváló fehérjeforrás. Főzve puha marad, a szemek könnyedén elválnak egymástól.
Vadrizs
Tulajdonképpen nem rizs, hanem egy fűféle termése. Nedves területen nő tavak, folyók és öblök környékén. Ha megfőzzük, héja kettépattan, íze a fekete teára emlékeztet.
Forrás: Plated