
Quinoa, a csodagabona: finom, egészséges és sokoldalú
2018. október 15.Kiválóan fűszerezhető, lehet köret vagy főétel, ráadásul gluténmentes. Többféle színben kapható, létezik puffasztott verziója, valamint gyártanak belőle pelyhet és lisztet is. Habár elsősorban fehérjetartalma miatt ajánlják, nem a mennyiség, hanem a fehérje milyenségének köszönheti jó hírét. Tartalmazza a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges mind a 9 aminosavat, amely bár gyakori a különböző húsokban, de nagyon ritka a növényekben, emellett vasban és rostokban szintén gazdag. Fél csésze quinoa 111 kalóriát, 2 g zsírt, 4 g fehérjét és 3 g rostanyagot tartalmaz. Ráadásul semmivel sem komplikáltabb megfőzni a rizsnél.
Hogyan főzzük meg?
Bő 2 rész folyadék, 1 rész quinoa, ennyi a titok. Forraljuk fel a vizet a quinoával együtt, majd vegyük lejjebb a lángot. Pároljuk addig, amíg felszívja a folyadékot, végül villával lazítsuk fel. Ha a folyadék túl gyorsan elpárolog, pótoljuk, de mindig csak egy kevéssel.
Így lesz a legfinomabb
Öblítés mindenek előtt
A quinoa héja kesernyés ízű, sokakat ez tántorít el attól, hogy kipróbálják. Pedig a megoldás roppant egyszerű: tegyük szűrőbe, majd folyó víz alatt alaposan öblítsük át.
Pirítás az intenzív aromáért
Ahogy a rizs, úgy a quinoa is pirítható. Vastag aljú lábasban hevítsünk fel kevés olívaolajat, majd kevergetve, rázogatva pirítsuk meg a gabonát. Vigyázzunk! A láng alatta legyen mindig alacsony, könnyen megéghet.
Ne csak vízben főzzük!
A víz mellett más folyadékok is szóba jöhetnek, például alaplevek (csirke, zöldség). És persze a jó öreg száraz fehérborról se feledkezzünk meg, bátran adhatunk egy keveset a főzővízhez.
Forrás: eatingwell
Hogy végképp meghozzuk a kedvet, jöjjön 3 finom quinoás recept:
A kerti sütögetések húsmentes kedvence: quinoás-babos hamburger
Alacsony kalóriatartalmú, gluténmentes, egészséges fogás, érdemes kipróbálni!