
Profi tippek vágódeszkákhoz
2018. december 5.Profi tippek vágódeszkákhoz
A kedvenc kés, a kedvenc szilikonos sütőforma, a kedvenc vágódeszka… Aki gyakran tevékenykedik a konyhában, előbb-utóbb felállít magában egy sorrendet, legkedveltebb eszközei pedig napi használatba kerülnek. A fából készült vágódeszkák eleve tartósak és strapabíróak, ám ha ezt a pár apró trükköt még pluszban bevetitek, hosszú éveken át maradnak majd hű társaitok a konyhában.
Kézzel mossuk el, ne a mosogatógépben
A fa vágódeszkáknak semmi bajuk sem lesz a kézi mosástól, a műanyagból készültekkel szemben viszont gyűlölik a mosogatógépet. Ennek igen egyszerű az oka: ha a fa túl sok vizet vesz fel, megrepedhet és elhajolhat. A meleg víz szappannal vagy mosogatószerrel tökéletes megoldás, felejtsük el a gépi mosogatást!
Alaposan szárítsuk meg
A fenti pont folytatása. A nedves fa hajol és reped, ezért az elmosogatást követően alaposan töröljük el. A nedves deszkát pedig ne fektetve, hanem élére állítva tegyük a mosogatótálcára száradni.
Olajozzuk be néha
Ahogy a bőrünket, úgy a fa vágódeszkát is megviseli a sok mosogatás és a tisztítószerek. Ha deszkánk teljesen tiszta és száraz, kenjük be olajjal, majd hagyjuk állni pár órát, hogy jól beszívódjon. Ezután töröljük szárazra. Az extra törődés nem igényel különleges ápolószert: a konyhában egyébként is használt ét- vagy olívaolaj nyugodtan bevethető a műveletre.
Sózzuk meg
Deszkánkat érdemes néhány havonta sóval alaposan beszórni, majd átdörzsölni egy félbevágott citrommal. Ezután töröljük le a sót, a felületet öblítsük át a mosogatóban, és hagyjuk élére állítva megszáradni. Nem csupán jó illatú lesz a vágódeszkánk, hanem még az apróbb repedéseknek is búcsút inthetünk.
Forrás: FOOD52