Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Profi tippek vágódeszkákhoz

2018. december 5.

Profi tippek vágódeszkákhoz

 

A kedvenc kés, a kedvenc szilikonos sütőforma, a kedvenc vágódeszka… Aki gyakran tevékenykedik a konyhában, előbb-utóbb felállít magában egy sorrendet, legkedveltebb eszközei pedig napi használatba kerülnek. A fából készült vágódeszkák eleve tartósak és strapabíróak, ám ha ezt a pár apró trükköt még pluszban bevetitek, hosszú éveken át maradnak majd hű társaitok a konyhában.

 

Kézzel mossuk el, ne a mosogatógépben

A fa vágódeszkáknak semmi bajuk sem lesz a kézi mosástól, a műanyagból készültekkel szemben viszont gyűlölik a mosogatógépet. Ennek igen egyszerű az oka: ha a fa túl sok vizet vesz fel, megrepedhet és elhajolhat. A meleg víz szappannal vagy mosogatószerrel tökéletes megoldás, felejtsük el a gépi mosogatást!

 

Alaposan szárítsuk meg

A fenti pont folytatása. A nedves fa hajol és reped, ezért az elmosogatást követően alaposan töröljük el. A nedves deszkát pedig ne fektetve, hanem élére állítva tegyük a mosogatótálcára száradni.

 

Olajozzuk be néha

Ahogy a bőrünket, úgy a fa vágódeszkát is megviseli a sok mosogatás és a tisztítószerek. Ha deszkánk teljesen tiszta és száraz, kenjük be olajjal, majd hagyjuk állni pár órát, hogy jól beszívódjon. Ezután töröljük szárazra. Az extra törődés nem igényel különleges ápolószert: a konyhában egyébként is használt ét- vagy olívaolaj nyugodtan bevethető a műveletre.

 

Sózzuk meg

Deszkánkat érdemes néhány havonta sóval alaposan beszórni, majd átdörzsölni egy félbevágott citrommal. Ezután töröljük le a sót, a felületet öblítsük át a mosogatóban, és hagyjuk élére állítva megszáradni. Nem csupán jó illatú lesz a vágódeszkánk, hanem még az apróbb repedéseknek is búcsút inthetünk.

 

Forrás: FOOD52

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Konyha nincsen vágódeszka nélkül. De miből legyen az a deszka?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!