
Praktikák olajban sütéshez – így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús
2019. március 29.Bár nem túl egészségesek, de tény, hogy nagyon finomak az olajban készült ételek. Ha sem a sok kalória, sem a házban úszó olajszag nem tántorít el benneteket, sütésre fel, éljenek a ropogós bundák! A látszólag egyszerű módszerbe azonban nagyon könnyen csúszhatnak hibák, mutatjuk a leggyakoribb problémákat és a megoldási lehetőségeket.
1. Túl magas hőmérséklet
Rántott húsok, például csirke sütése esetén az olaj hőmérséklete 160 és 200 °C között kell, hogy legyen. Általánosan elmondható, hogy a túl magas sütési hőmérséklet mindig rossz végeredményt produkál: az étel kiszáradhat, sőt valószínűleg belül át sem sül majd, miközben kívül már meg is égett a panír.
2. Túl alacsony hőmérséklet
Nincs egyszerű dolgunk, hiszen a túl alacsony hőmérséklet szintén nem jó. Ha nem forrósítottuk fel kellőképpen az olajat, búcsút inthetünk a finom, ropogós ételnek, olajban ázott, puha állagot fogunk kapni. Léteznek az olaj hőmérsékletét mérő speciális hőmérők, ezek segítségével könnyen belőhetjük az ideális hőfokot. Ha nem szeretnénk beszerezni, marad a jó öreg tesztelős módszer: ellenőrzésképpen dobjunk panír- vagy tésztadarabkát az olajba.
3. Nem megfelelő az olaj fajtája
Kerüljük az egyébként egészségesebb avokádó- vagy olívaolajakat, mert ezeknek alacsonyabb a gyulladáspontja. A repceolaj semleges íze és magas gyulladáspontja ideális olajban sütésre, ráadásul egészséges választás a sima napraforgóolajnál.
4. Ne süssünk túl sokat egyszerre
Ne legyen túlságosan tele az edény, az ételnek helyre van szüksége, hogy rendesen meg tudjon sülni. Inkább áldozzunk egy kicsit több időt a főzésre, süssünk több részletben, hogy egyenletesebben át tudjon sülni minden.
5. Ne süssünk túl nagy darabokat
Okkal lesz olyan finom a sült krumpli, hiszen a kis hasábok mérete szinte tökéletes az olajban sütéshez. Ha félbevágunk egy ételt, akkor annak negyedannyi idő kell majd, hogy megsüljön. És nem csak gyorsabban, hanem alaposabban is sülnek azok az ételek, amelyeket kisebb darabokra vágva tettünk az olajba.
6. Gond van a tésztával
Fánk sütésekor figyeljünk a tészta állagára. A lisztet szitáljuk, a hozzávalókat dolgozzuk jól össze. A szépen felemelkedő fánkok záloga a könnyű és levegős tészta, azaz a kevésbé jó végeredményben nem csupán az olaj lehet a ludas.
7. Fáradt olaj
Ne használjunk fáradt olajat, süssünk mindig frissben. A használt olajtól zsírosabb lesz az étel, és ez az ízt is erősen befolyásolja. Ráadásul a használt olaj alacsonyabb hőmérsékleten gyullad meg, mint a friss, arról nem is beszélve, hogy egészségünknek sem teszünk jót az újrahasznosítással.
Forrás: Reader’s Digest