Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Praktikák olajban sütéshez – így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús

2019. március 29.

Bár nem túl egészségesek, de tény, hogy nagyon finomak az olajban készült ételek. Ha sem a sok kalória, sem a házban úszó olajszag nem tántorít el benneteket, sütésre fel, éljenek a ropogós bundák! A látszólag egyszerű módszerbe azonban nagyon könnyen csúszhatnak hibák, mutatjuk a leggyakoribb problémákat és a megoldási lehetőségeket.

 

1. Túl magas hőmérséklet

Rántott húsok, például csirke sütése esetén az olaj hőmérséklete 160 és 200 °C között kell, hogy legyen. Általánosan elmondható, hogy a túl magas sütési hőmérséklet mindig rossz végeredményt produkál: az étel kiszáradhat, sőt valószínűleg belül át sem sül majd, miközben kívül már meg is égett a panír.  

 

2. Túl alacsony hőmérséklet

Nincs egyszerű dolgunk, hiszen a túl alacsony hőmérséklet szintén nem jó. Ha nem forrósítottuk fel kellőképpen az olajat, búcsút inthetünk a finom, ropogós ételnek, olajban ázott, puha állagot fogunk kapni. Léteznek az olaj hőmérsékletét mérő speciális hőmérők, ezek segítségével könnyen belőhetjük az ideális hőfokot. Ha nem szeretnénk beszerezni, marad a jó öreg tesztelős módszer: ellenőrzésképpen dobjunk panír- vagy tésztadarabkát az olajba.

 

3. Nem megfelelő az olaj fajtája

Kerüljük az egyébként egészségesebb avokádó- vagy olívaolajakat, mert ezeknek alacsonyabb a gyulladáspontja. A repceolaj semleges íze és magas gyulladáspontja ideális olajban sütésre, ráadásul egészséges választás a sima napraforgóolajnál.

 

4. Ne süssünk túl sokat egyszerre

Ne legyen túlságosan tele az edény, az ételnek helyre van szüksége, hogy rendesen meg tudjon sülni. Inkább áldozzunk egy kicsit több időt a főzésre, süssünk több részletben, hogy egyenletesebben át tudjon sülni minden.

 

5. Ne süssünk túl nagy darabokat

Okkal lesz olyan finom a sült krumpli, hiszen a kis hasábok mérete szinte tökéletes az olajban sütéshez. Ha félbevágunk egy ételt, akkor annak negyedannyi idő kell majd, hogy megsüljön. És nem csak gyorsabban, hanem alaposabban is sülnek azok az ételek, amelyeket kisebb darabokra vágva tettünk az olajba.

 

6. Gond van a tésztával

Fánk sütésekor figyeljünk a tészta állagára. A lisztet szitáljuk, a hozzávalókat dolgozzuk jól össze. A szépen felemelkedő fánkok záloga a könnyű és levegős tészta, azaz a kevésbé jó végeredményben nem csupán az olaj lehet a ludas.

 

7. Fáradt olaj

Ne használjunk fáradt olajat, süssünk mindig frissben. A használt olajtól zsírosabb lesz az étel, és ez az ízt is erősen befolyásolja. Ráadásul a használt olaj alacsonyabb hőmérsékleten gyullad meg, mint a friss, arról nem is beszélve, hogy egészségünknek sem teszünk jót az újrahasznosítással.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!