Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pizza reggelire? Mutatjuk a dietetikus véleményét

2019. március 8.

A kérdőjel nem véletlenül került a cím a végére – jelezzük már most azoknak, akik reménykedtek abban, hogy jót tesz a napi sonkás-gombás pizza reggelire. Chelsey Amer dietetikus szakember arra szeretne rávilágítani, hogy az egészségesnek titulált trendi élelmiszerek gyakran mégsem annyira tökéletesek, mint amennyire a reklámok hirdetik. Sőt az is előfordulhat, hogy akár jobb választás az első blikkre furcsának tűnő pizza. Lássuk, miről van szó pontosan.

 

Egészséges szeretnél maradni? Indítsd zabkásával vagy a gabonapehellyel a napod! A legtöbb egészségtudatosságra törekvő ember pedig így is tesz, és megpróbálja beépíteni ezeket a reggeli étkezései sorába. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú gabonapehely mellett tesszük le a voksunkat. A natúr zabpehely vagy zabkorpa – még jobb, ha teljes kiőrlésű – persze szuper választás, kedvünkre variálhatjuk olajos magokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, tejjel, növényi tejjel vagy vízzel elkészítve, ahogy csak szeretnénk. Más a helyzet azonban, ha a csilli-villi dobozos, hangzatos értékeket felvonultató kész gabonapelyhek mellett döntünk. Természetesen ezek között is kifoghatunk táplálóakat, ám gyakran kifejezetten egészségtelen összetevőket tartalmaznak.

 

Az első és legfontosabb megvizsgálandó pont a cukor. Ha a kedvenc márkánk dugig van tömve cukorral, akkor nem csupán hizlaló ételt fogyasztunk reggel, hanem a vércukorszintünkre sem lesz jó hatással. Sajnos léteznek olyan gabonapelyhek, amelyek adagonként 18 gramm cukrot tartalmaznak, ez majdnem fedezi az ajánlott napi cukorbevitelt. A második lényeges tényező a szénhidrát. Ha a pizzaszeletünk teljes kiőrlésű lisztből készült, jóval tovább szinten fogja tartani a vércukrunkat, mint egy olyan gabonapehely, amely egyszerű szénhidrátokból áll. A fehérje már csak hab a tortán. Ha a pizzafeltétünk fehérjében gazdag, azzal megint előrébb vagyunk, mint a gabonapelyhünkkel.

 

Mindebből természetesen nem az következik, hogy ész nélkül pizzát reggelizzünk, de a fenti szembeállítás fontos üzenetet hordoz. Nézzük meg mindig alaposan, hogy vajon tényleg olyan egészséges-e a reggeli étkezésre szánt gabonapelyhünk, mint amilyennek hisszük.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A világ legsajtosabb pizzája

A világ legsajtosabb pizzája

111 különböző sajtból készül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!