Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pillecukros kaland

Története igazán fordulatos. Alapanyagát már az ókorban ismerték, névadója lett egy híres pszichológiai tesztnek, evolúciója nyomán pedig kultikus édességgé vált.
2013. november 22.

A nálunk is megtermő fehérmályva, az orvosi ziliz gyökerének nyálkás kivonata  gyulladáscsökkentő hatású, a torokfájás kitűnő ellenszere. Az ókorban mézes édességek fűszere volt, később például habcsókba és rózsavízbe is keverték. Francia találmányként ezután a gyökér szirupos főzetéből megszületett a mályvacukorka, átmenetet képezve a bon-bon és a gyógyszer között. Bár gyorsan népszerű lett, eléggé munkaigényes volt az előállítása. Ezért kísérletezni kezdtek különböző adalékanyagokkal, míg végül Alex Doumak cukorkagyáros zselatin és tojásfehérje hozzáadásával és egy puffasztási eljárással 1948-ban feltalálta az extrudált hengerként gyártható, darabolás után finom porcukorba hempergetett pillét.

Fajsúlyos pillék

A marshmellow legnagyobb gyártója az Egyesült Államok, többek között a Kraft Foods, a Mallomars és a MoonPies állítja elő. A klasszikustól persze időről időre elrugaszkodnak, készül csokoládébevonatú, forró csokival vagy kandírozott jam gyökérrel töltött változat is. Az Egyesült Királyságban is trendi édességet az Art of Mallow nevű gyártó természetes alapanyagokkal dobja fel, valódi csokoládé, vanília és friss gyümölcsök kapnak helyet a náluk gyártott pillecukrokban. A könnyűnek tűnő, de fajsúlyos édesség Ázsiában is nagyon kedvelt, főleg azokon a területeken amelyek korábban angol gyarmatok voltak. A Közel-Keleten pedig Halal néven lett megkerülhetetlen csemege a mályvacukorból.

A kitartás cukorkája 

A hatvanas években Angliában végeztek először „marshmellow tesztet”, ami egy igazán egyszerű kísérletre épült. Négyéves gyerekeknek választási lehetőséget kínáltak, vagy azonnal megehetnek egy kocka pillecukrot, vagy várnak tizenöt percig, amíg a kísérletvezető visszatér a szobába, akkor viszont kettőt is kapnak. A kísérlet további részében közel két évtizedik követték a gyerekek életének alakulását és azt állapították meg, hogy azok a gyerekek, akiknek volt türelmük kivárni a második cukorkát, sikeresebbek és  boldogabbak lettek az életben mohóbb társaiknál. A pillecukor közreműködésével is bizonyítást nyert, hogy az önfegyelem vagy éppen a nemet mondás képessége milyen fontos tulajdonságok.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A cukor helyettesei

A cukor helyettesei

Újabb és újabb részben természetes, részben mesterséges édesítőszerek kerülnek a piacra és toborozzák híveiket. A tapasztalatok szerint mire megtaláljuk a nekünk megfelelő cukorhelyettesítőt, addig jó párat kipróbálunk. Eligazítás jön.
Csak egy kockával

Csak egy kockával

Hiába tudjuk mindannyian, hogy egészségtelen, sőt mi több, káros, a cukor függőségében élünk. Ha egészségügyi, vagy a fogyókúrázási kényszer nem szorít rá, többnyire – szinte hagyományőrző módon – a jó öreg cukor kerül a kávénkba, süteményeinkbe, ételeinkbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!