Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Piacos sorozatunk második része: Naschmarkt, Bécs

Marossy Kriszta élménybeszámolója
2016. augusztus 14.

 Valahogy úgy alakult a felnőtt életem, hogy a piac központi szereplőjévé vált: nálunk nem telhetett el egy hétvége sem piacozás nélkül. Nem véletlenül választottuk ki közel száz lakás megnézése után, a kicsit lepukkant, nem igazán Bécsre jellemző lakhelyünket a Naschmarkt szomszédságában. A lényeg a piac közelsége volt és akkor még nem is tudtuk, hogy valójában mennyire közel leszünk, de erre később visszatérek.

Naschmarkt_1

A Naschmarkt azért is annyira elbűvölő hely, mert nem egy nagy csarnokba költöztették az árusokat, hanem több mint két hektár területen egységesen és nemcsak szépen, hanem okosan kialakított standok sorakoznak. Már 1780-tól a piacozók vették birtokukba a területet, de csak a 20. század elejére épült meg – a befedett Wien folyó felett – a most is részben még használatban levő 120 épület.

Naschmarkt_3

Naschmarktnak pedig teljesen szimpla módon a nassolás miatt hívják, mert itt mindig lehetett különleges finomságokat kapni. Nincs ez máshogy most sem, fantasztikus a hely, az épületeket csodásan fejlesztik, építik újra úgy, hogy egységesnek hat, de aki valóban piacélményt akar, ne ide menjen vásárolni. Viszont ha éhes vagy és nincs pénzed, akkor menj végig érdeklődve a középső soron – mire végzel, a sok kínálástól garantáltan jól laksz! Miután széles a kínálat, vagyis össze-vissza eszel mindent, érdemes megjegyezni, hogy a felső szakaszon van 50 centért tiszta nyilvános WC is. Ez a kínálgatás annak is köszönhető, hogy mára teljesen ellepték a turisták a piacot, ennek megfelelően sajnos pont azt a funkcióját vesztette el, ami számomra a lényege a piaclétnek: ismerős arcok, bevezetett, megszokott árusok, ár-érték arány. De megannyi jó oldala is van a helynek, viszont ehhez szerencse kell, vagy tényleg ott kell élni, hogy mindent kiismerjünk, megismerjünk. A piac felső szakaszán ugyanis péntek délután és szombat délelőtt a környék őstermelői, virágosai, húsosai végre kitúrják a batikolt és másolt nagymárkákat áruló átmeneti standokat és igazi piaccá alakul ez a kis rész. Ilyenkor viszont tényleg kötelező ott lenni: látni kell a világ legegészségesebb tekintetű kalácsáruslányát, a nagydarab, érthetetlen kiejtéssel beszélő hentest, aki csodálatos húsokat kínál, az őstermelő zöldségeseket, a környékbeli sajtosfiút, aki minden darab sajtjába szerelmes, a borosgazdát, akinek a nagy, fekete kutyája úgy fekszik egész nap a lábánál, mint aki tudja, hogy estére olyan állapotban lesz a sok kóstolástól a pasas, hogy neki kell hazavezetnie a furgont… Ez a piacszeglet egyenesen imádnivaló. Ha pedig itt végeztél, akkor ügyes kisutakon be lehet surranni a kávézókhoz, éttermekhez, osztrigásokhoz és feltenni a pontot a napra. Aki az orientális ízeket szereti, annak ott van a Neni nevű hely, ami mára egy kis naschmarkti étteremből kulthely lett és az osztrák Spar gourmet polcain már saját termékekkel van jelen. Aki viszont a falafelt szereti, annak nem szabad kihagyni a nem csillogó, viszont tökéletes minőségű Dr. Falafel standját, a Karlsplatzhoz közel pedig megannyi osztrigázó hely van és az árakat némileg feledteti a jéghideg pezsgő vagy prosecco. Akit viszont nem szabad kihagyni, az a magyarul egy szót sem tudó, ősöreg Horvath néni, aki a világ legkisebb standjában süti a csodálatos kolbászokat hosszú-hosszú évek óta. Számunkra ő a régi piac letéteményese. Amikor a férjem késésben van otthonról, akkor tudható, hogy csak nem bírta elkerülni Horvath nénit.

Naschmarkt_2

A piac maga a szombati nappal lesz teljes, amikor az őstermelők feletti óriási parkoló megtelik reggel 5-től a Flohmarkt, azaz a bolhapiac árusaival és egészen sötétedésig furcsa váltásokban érkeznek az eladók. Ennek külön tanulmányt tudnék szentelni már a péntek esti érkezésüktől kezdve, hiszen minden árus a mi ablakunk alatt alszik a kocsijában, az egész családdal és a milliónyi áruval együtt, így ilyenkor mindig elér hozzánk a Naschmarkt, együtt lüktetünk vele. Azóta rászoktam a füldugóra, de inkább ez, minthogy kimaradjak ebből a fergeteges műsorból: a piac ugyanis tökéletes levonata ekkor az egységes, mégis a legsokszínűbb Európának.

Képek: Miklóska Zoltán

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A francia piac a valóságban

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
Tavaszi piaci kisokos

Tavaszi piaci kisokos

Végre ismét van miért piacra járnunk, gőzerővel beindult a tavasz, dübörögnek a fóliasátrakban a fűtő alkalmatosságok, nőnek a palánták az üvegházakban, és hamarosan dömping lesz a tavaszi zöldségekből a piacokon.
Szimpla Piac

Szimpla Piac

Attól vált közösségi hellyé a Szimpla, hogy nem csak éjszaki romkocsmaként üzemel, hanem vasárnaponként átváltozik egy mézeskalács városka piacává, ahova csak a legfinomabb áru érkezik a gondosan megművelt kiskertekből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!