Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Pesztó, a sietős ebédek megmentője

2018. november 21.

A bazsalikomillatú, parmezánnal és magokkal teli genovai pesto – vagy magyarosan írva: pesztó –  egyike az olasz gasztronómia legkedveltebb és legismertebb ételeinek. Tömegek fogyasztják tésztával összeforgatva, levesbe kanalazva vagy pizzára kenve.

 

A pesztó története

A pesztók “őse” a 12-13. század környékén bukkant fel a Genovai Köztársaságban. Ez az állam nem csupán Genova városát foglalta magába, hanem Korzika és Szardínia szigetét is. Az itt élők éppen ezért minden jót felhasználtak a pesztójuk elkészítéséhez, amit a terület csak nyújtani tudott. Bazsalikomot a város környékéről, fenyőmagot Pisából, pecorino sajtot Szardíniáról, parmezánt Emilia-Romagna tartományból, olajbogyót és tengeri sót pedig a Ligur-tenger mellől. (Sokak szerint az olasz tészta szintén ekkor terjedt el, eredetileg Kínából érkezett a Földközi-tenger térségébe a kereskedelmi útvonalakon.) Azóta is szervesen kapcsolódik Genovához a pesztó, itt tartják kétévente a pesztó világbajnokságot, valamint jelölték az UNESCO világörökségi listájára.

Milyen a tradicionális genovai pesztó?

Élénkzöld színe és meglepően krémes állaga mindenkit elvarázsol, ezeket a csodás tulajdonságait az ottani alapanyagoknak köszönheti. És nem utolsó sorban tradicionális pecorino sajttal készül. Olaszországban a pesztót csak nagyon ritka esetben főzik meg, inkább egyszerűen belekeverik az ételbe.

Milyen alapanyagokat használjunk otthon?

Bazsalikomlevelek: zsengék és frissek legyenek, a legkisebb leveleket érdemes leszedni a növényről.

Fenyőmag: enyhén meg kell pörkölni a szemeket, mielőtt összetörjük. Ezt otthon is megtehetjük forró, zsiradékmentes serpenyőben.

Fokhagyma: mindenképpen friss legyen, a gerezdeket vágjuk ketté, majd távolítsuk el a zöld részüket.

Parmigiano reggiano sajt: a csomagoláson szerepeljen a PDO védjegy (oltalom alatt álló eredetmegjelölés).

Pecorino sajt: pecorino romano vagy sardo, mindkettő megfelel, ám az utóbbi aromásabb. Szintén szerepeljen a PDO védjegy a csomagoláson.

Olívaolaj: a lehető legjobb minőségű, extra szűz fajtájút válasszuk.

Tengeri só: jobban megfelel, mint a kősó.

Hogyan készítsük el a saját pesztónkat?

Mozsárban törjük össze a fokhagymát a tengeri sóval, majd miután a fokhagyma puhulni kezd, adjuk hozzá a fenyőmagot. Utána jöhet a bazsalikom, gyengéden hozzányomkodva a mozsár oldalához. Végül tegyük bele a sajtot, majd lazítsuk a keveréket olívaolajjal. A hozzávalók arányát mindenki szabadon alakíthatja saját ízlése szerint. Fém eszközöket ne használjunk, mert keserűvé tehetik a pesztónkat.

Mire használjuk, mivel fogyasszuk?

Olaszországban a pesztót általában gnocchival vagy rövid fajtájú tésztával kínálják, néha zöldbabbal vagy krumplival feldúsítva. Tészta mellett tehetjük házi minestrone levesbe (zöldségleves) vagy paradicsomlevesbe, de nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, és például göngyölt csirkemell töltelékeként is használhatjuk.

Ne feledkezzünk meg a többi fajtáról se!

A genovai pesztó mellett ismert még a paradicsomos, ricottás, általában mandulával készült szicíliai pesztó, valamint a kaliforniai paprika és ricotta alapú calabriai verzió. Persze ahogy nőtt a népszerűsége az ételnek, úgy szaporodtak az újító változatok. Ma már készítjük medvehagymából, csalánból, korianderből, rukkolából vagy spenótból is, a lehetőségek száma (majdnem) végtelen.

 

Forrás: love Food

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gnocchi reteklevél-pesztóval és parmezánnal

Gnocchi reteklevél-pesztóval és parmezánnal

Gnocchi a legjobb zöldekkel – a reteklevél nagy alakítása.
Teljes kiőrlésű spagetti diós spenótpesztóval

Teljes kiőrlésű spagetti diós spenótpesztóval

Spagetti spenótpesztóval, tökéletes tésztaétel önmagában is, de ha egy szelet sült lazaccal kínáljuk, úgy egy izgalmas, különleges fogás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?