
Pattogatott kukorica – együk vagy ne?
2018. december 7.Itt a hétvége, jönnek a mozizós, beszélgetős esték, ilyen alkalmakkor sokunknál kipattognak azok a bizonyos kukoricaszemek. Fogyasszuk bátran vagy inkább válasszunk valami más rágcsálnivalót? A jó hír az, hogy lemondani akkor sem kell a kukoricáról, ha figyelünk az alakunkra és a bevitt kalóriák mennyiségére. Kis kompromisszumokat azért érdemes kötni, mutatjuk, hogyan marad egészséges a szombat esti nasi.
A lényeg a részletekben rejlik
Kezdjük rögtön a legjobbal: a pattogatott kukorica alapvetően nem egészségtelen. A natúr popcornnak alacsony a kalóriatartalma, hamar eltelít, emellett pedig sok rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést. Azonban – és itt jön a leglényegesebb pont – nagyon oda kell figyelnünk, hogy mivel ízesítjük, illetve milyen ízesítésű kukoricát emelünk le a boltban a polcról. Ugyanis ha jól nyakon öntjük olajjal, sok sót, zsíros sajtot szórunk rá, csokiba vagy olvasztott vajba forgatjuk, már korántsem lesz „diétás” a kukoricánk. Ha így teszünk, a rágcsálnivalónkkal rengeteg felesleges, üres kalóriát juttatunk a szervezetünkbe.
Amennyiben a bolti verzió mellett döntünk, mindenképpen olvassuk el a csomagoláson az összetevők listáját. A kulcs a nátriumtartalom: egy adag kukorica ne tartalmazzon 230 mg-nál többet, telítettzsír-tartalma pedig ne haladja meg az 1 mg-ot. Előny még, ha „értjük” az összes felsorolt összetevőt, hiszen így nagy valószínűséggel valódi ételt vásárolunk, nem pedig műanyagot.
Hogyan ízesítsük a házi pattogatott kukoricát?
Ha házilag pattogatunk, a döntés a mi kezünkben van. Mérsékeljük a sót és hagyjuk el a vajat, helyette ízesítsük kukoricánkat mediterrán morzsolt fűszerekkel, kevés aromás, intenzív ízű parmezán sajttal, esetleg egyszerűen bolondítsuk meg némi füstölt fűszerpaprika vagy fokhagymapor hozzáadásával.
Ne vessük meg a natúr pattogatott kukoricát sem!
Gondoljunk arra, hogy nem csupán önálló nassolnivaló lehet a popcorn, hanem például levesbetétként is megállja a helyét. Szórjunk belőle egy jó marékkal a kedvenc krémes, fűszeres levesünk tetejére!
Forrás: Good Housekeeping