Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pataky Péter nyári kedvence: a tök

És nem fél elárulni, mitől különleges az ő főzeléke
2016. augusztus 4.

 

A tök, pláne a főzelék heves reakciókat vált ki – nálad hogy alakult az alapanyag karrierje?

A menzán azért nem szerettük, mert egyrészt kevés tököt tartalmazott – akárcsak a zöldborsófőzelékben az alig látható zöldborsószemek -, leginkább csak lisztes habarásból, vagy pedig rántásból állt. Fehér színű, ragacsos folyadékban úszott itt-ott a teljesen puhára szétfőtt tök. Nagyon jó esetben egy kis fagyasztott kapor is került bele. A fagyasztott kapornak az a szépsége, hogy abban a fagyasztóban, ahol a kapor is van, mindennek kapor íze lesz, tehát a fagyasztott kaporral óvatosan bánjunk!

Jó, de akkor hogyan téríted át azokat, akik innen indulnak?tök_1

Az én tökfőzelékemnek az a különlegessége, hogy teljesen nyers benne a tök, tehát ha jó zsenge vajtököt kapunk, azt remekül le lehet gyalulni, még meghámozni sem szükséges. Utána be szoktam egy kicsit sózni, egy órát állni hagyom benne, majd kinyomkodom a levét, mint ahogy az uborkából a tzatziki készítésekor, és megcsinálom hozzá az ecetes, vajas, alapleves, kapros mártást, amiben van cukor, só, tehát beállítom az ízét. Végül csak összemelegítem ezzel a nyers, gyalult tökkel, és kész is van. Így ropog a tök, nincs benne semmilyen sűrítő anyag, valamint nem enged magából ki további nedvességet, mivel azt a sóval előzőleg már kicsalogattuk a tökből.

Mi az, amit elsőre nem gondolnánk, hogy passzol hozzá?

A zsenge tökből készült főzelék tényleg nagyon finom friss kaporral, jóféle ecettel. És még egy tanács: ecetből is használjunk jobb minőségűt, ne a legolcsóbbat. Fontos, hogy biológiai úton, és nem vegyi úton előállított ecet legyen. Válasszunk jó minőségű fehérboreceteket, és főzzünk azzal!

 

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pataky Péter nyári kedvencei - A lecsó

Pataky Péter nyári kedvencei - A lecsó

Abszolút nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, a tök és a lecsó főszerepet játszik a séf konyháján, de a dinnyék is begurulnak néha. Az Ízes élet házigazdájának legjobb tippjei most összegyűjtve.
Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

A friss, zsenge tökből készült tökfőzelék sok kaporral, kicsit savanykásan, hidegen és melegen is fantasztikus. Ahogy pedig Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje készíti, halfasírttal kísérve, úgy pedig egyszerűen zseniális.
Nyers tökfőzelék

Nyers tökfőzelék

Főzés és tejfölös habarás nélküli tökfőzelék, amiből azonban a legfontosabb, a kapor nem hiányozhat. Aszalt zöldségfasírttal az igazi.
Élet a tökfőzeléken túl

Élet a tökfőzeléken túl

Igazi sztárrá válhatna a konyhákban a tökfélék bármelyik tagja, ha sokan nem idegenkednének tőlük zsigerileg. Pedig biztosan állíthatjuk: a tökfőzeléken túl is van élet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!