Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Párolt zöldség? Nem unalmas!

2019. január 7.

Nyáron nincs is jobb összedobni egy nagy tál friss görög salátát vagy tzatzikit, télen viszont inkább melengető főtt ételekre vágyunk. A zöldségfogyasztás ilyenkor sem elhanyagolható, nézzük, mitől lesz a párolt répa vagy brokkoli még ízletesebb! Jelige: van élet a són és a borson túl.

 

1. Zöldfűszerek

A friss fűszernövényekről télen sem kell lemondanunk, a legtöbb fajtát nyugodtan nevelgethetjük a konyhaablakban. Kapor, petrezselyem és kakukkfű; ezek mind szuperül feldobják majd a zöldségköretet, csak arra vigyázzunk, hogy a főzési folyamat végén kerüljenek csak az ételhez, különben elveszítik az ízüket.

 

2. Olívaolaj vagy vaj

Ha nem számoljuk nagyon szigorúan a bevitt kalóriákat, kevés olvasztott vajon vagy felmelegített olívaolajon érdemes átkeverni, átpirítani a megpárolt zöldségeket. Önmagukban is adnak egy kis plusz ízt, az élményt fokozhatjuk fokhagymával, csilipehellyel vagy citromhéjjal.

 

3. Ecet

A savas íz frissíti az ételeket. Használhatunk balzsamecetet vagy borecetet, sőt citromlevet is. Csepegtessük a főzővízbe, csodásan friss lesz a végeredmény.

 

4. Szójaszósz vagy alaplé

Adjunk 1-2 evőkanál szójaszószt, zöldség- vagy csirkehús alaplevet a vízhez, amelyben majd a zöldségeket pároljuk. Ha szójaszószt használunk, vigyázzunk a sóval, ez a hozzávaló önmagában is sós ízű.

 

5. Magok

Forró, zsiradékmentes serpenyőben pirítsunk meg néhány evőkanál szezámmagot vagy durvára tört diót. Szórjuk az elkészült zöldségekre – a szezámmagot például répára, a diót zellerre –, a ropogós textúra extra köretté varázsolja az egyszerű párolt zöldségeket.

 

6. Különleges kombinációk

Érdemes kipróbálni a brokkolit némi reszelt narancshéjjal párolva, a répát gyömbérrel, a céklát pedig római köménnyel. Valamennyi párosítás ízbomba, elég melléjük 1-2 szelet frissen sült hússzelet.

 

7. Vegyítsük gyümölccsel

Az almás vöröskáposztát senkinek sem kell bemutatni, mondanunk sem kell, birssel is tökéletes. Kelbimbóhoz, brokkolihoz jól megy a narancs és a grapefruit, a citrom pedig a spárgának, a zellernek és répának is jól áll.

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A tökéletes párolt zöldség titka

A tökéletes párolt zöldség titka

Pataky Péter egy kis pirított karfiol párolása közben avat be a párolt zöldségek műhelytitkaiba. Kiderül, hogy miért jobb párolni mint főzni, és hogyan lehet minden ízt „bezárni” a készülő zöldségbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.