Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos kenyér katalánul

"Ezt a nyárvégi paradicsomot ünnepelni kell"
2016. szeptember 12.

Talán a legfinomabb paradicsomokat nyár végén, szeptember elején lehet enni. Most jött el az az idő, hogy a meleg, nyári nap elképesztően édesre érlelte a különböző színű és formájú paradicsomokat, és egyik jobb, mint a másik, szinte gyümölcsként lehet önmagukban falatozni. Jó is az, mikor a gyerekek szája szélén folyik az édes lé, és a kis magok szanaszét spriccelnek, ahogy beleharapnak a lédús zöldségbe.

Ezt a nyárvégi paradicsomot ünnepelni kell, úgy enni, hogy megérdemelten övé legyen a főszerep, és ebben a katalánok verhetetlenek. Persze, ez csak az én véleményem, nagy katalánbarát vagyok, konyhailag, emberileg, és tájilag is, ezért is hoztam most el az egyik legkedvesebb fogásukat, a pa amb tomàquet-et. Ez a katalán kifejezés szó szerint kenyér paradicsommal-t jelent. Nem kell itt semmi csillogó- villógóra gondolni, de még csak egy paradicsomos szendvicsre sem (pedig az se rossz).

Ez egy paradicsommal bedörzsölt pirítós, amin ha akarnak egyet csavarni, előtte fokhagymával is bedörzsölik. Meglocsolják pár csepp olívaolajjal, és megsózzák, persze tengeri sóval. Ehető reggelire, vagy tapas mellé, de tulajdonképpen bármikor, amikor az ember vágyik rá. Szerintem most kell enni, a nap bármely szakában, ezekkel az édes paradicsomokkal jól eláztatva a kenyeret, ami persze szintén nem mindegy, milyen. Eredetileg klasszikus parasztkenyér volt az alap, de ma már inkább ciabatta-szerű kenyereket használnak. Talán egy rusztikus bagett is megteszi, a lényeg, hogy a kenyér levegősebb, kívül ropogós legyen. És akkor az utolsó, de legkevésbé sem elhanyagolható intelem: a szentírásszámba menő sorrend.

1. dörzsöld be fokhagymával a kenyeret, ha akarod

2. jöhet a paradicsom, dörzsöld amíg tudod

3. sózd, az újhullámosok már fluer de selt használnak, vagyis só pelyhet

4. néhány csepp jóminőségő extraszűz olívaolaj

5. jóízűen fogyaszd el.

Pa amb tomàquet – katalán paradicsomos kenyér

  • 4 szelet ciabatta, vagy hosszában szeletelt baguette
  • 2 paradicsom
  • fleur de sel
  • olívaolaj

sara-paradicsom-2-825x460

A kenyereket pirítsd meg kenyérpirítóban, vagy szárazon egy serpenyőben, esetleg grill fölött. A paradicsomokoat vágd félbe, majd a vágott felével addig dörzsöld a szeleteket, amíg csak jön belőle a hús, és a kezedben csak a bőre marad. Hintsd meg kevés sóval, majd csepegtess rá olívaolajat. Jó étvágyat!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olasz paradicsomos kenyérsaláta

Olasz paradicsomos kenyérsaláta

Eredeti néven panzanella. Ez a toszkán fogás az érett paradicsom és a maradék szikkadt kenyér hasznosításának tökéletes példája. Villámgyorsan elkészíthető és őrületesen olasz.
Citromos répakenyér

Citromos répakenyér

Sallay Fanni csodás desszertje bármilyen évszakban üde színfoltja lehet nemcsak egy ünnepi, hanem bármilyen asztalnak. Vigyázat, gyorsan fogy!

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.