Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Perzsa

Orgonaszörp mentával, jöhet?

Ráfordulunk a nyárra ezzel a finom itallal.
2021. május 12.

Sokak kedvenc virága az illatos orgona, mely főleg vázába helyezve kerül be a lakásba. Ám a frissen szedett, lecsumázott, nem keserű virágok több variációban is megajándékozhatnak élményekkel. Van, aki orgonaecetet és -olajat is készít, vagy virágokat kandíroz, de a krémleves és természetesen a szörp is egyre népszerűbb. Friss menta-hajtásokat is alkalmazhatunk ízesítő céllal.

Ha frissen, tartósítószer nélkül készítenénk a szörpöt, akkor pár napon belül fogyjon el az elkészített mennyiség. 2,5 liter vízhez 2 kilogramm kristálycukor és két citrom leve jön jól, illetve két zacskó orgonavirág a javasolt mennyiség. A vízből és cukorból főzzünk szirupot, majd a gázt elzárva a citromok levét facsarjuk hozzá. Keverés nélkül tegyük a tetejére a virágokat, és takarjuk be az edényt egy napra. A következő napon már szűrhetjük és üvegekbe is tölthetjük a kész itókát.

Főzés nélkül, tartósítószerrel a nagymamától örökölt bodzaszörp orgonára „írt” változata praktikus: nincs lekozmálás, sem dunsztolás. Nagyjából 17 virágot a zöldjéről lecsumázunk és 3 liter vízbe beáztatunk 1 napra. Időnként megkevergetjük, majd másnap a leszűrt levet egy nagy edényben 2 kg kristálycukorral elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Hozzáadunk 5 dkg borkősavat, egy kiskanál citromsavat és egy csapott mokkáskanál szalicilt. Jól elkeverjük és üvegekbe töltjük.

Főzés: hátránya, hogy a szép bíboros szín, melyet a borkősav csak kiemel, inkább sárgássá fakul. Viszont nincs annyi vegyszer és tartósabb lesz az eredmény. Azonos mennyiségű – egy liternyi – orgona, víz és cukorhoz evőkanálnyi borkő- vagy citromsav szükséges. A vizet és a cukrot felfőzzük, beleszórjuk a virágot és pár percig összeforraljuk a masszát, végül a citromsavat hozzáadagoljuk. Szűrve porciózzuk üvegekbe az eredményt, és száraz dunsztba is helyezhetjük. Aki a citromsavra érzékeny, az borkősavval próbálkozhat.

Perzsa

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.