Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Olcsó és sokoldalú: ez a puliszka

2019. január 16.

…Vagy olaszosan polenta, ahogy szeretnénk. Laktató, illetve igencsak olcsón elkészíthető étel, így érdemes minél többféleképpen kipróbálni. Ráadásul a kukoricadara és a kukoricaliszt gluténmentes – vízzel, vaj nélkül készítve pedig egyben laktózmentes is az alaprecept –, ezért a mentes diétát követőknek szintén szuper választás. 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet mutatunk az elkészítéséhez.

 

Alaprecept

1 liter vizet forraljunk fel. Sózzuk meg, majd folyamatos keverés mellett szórjunk bele 20 dkg kukoricadarát. Lassú tűzön, kevergetve főzzük addig, amíg a dara megpuhul, megduzzad, és a massza elválik az edény falától. Húzzuk le a tűzről, keverjünk bele 2-3 evőkanál vajat, és már tálalhatjuk is.

Víz helyett készíthetjük tejjel vagy felesben vízzel és tejjel. A puliszka alapfűszere a só, a bors, jól illik hozzá a fehér bors és a szerecsendió. Ha szépen szeretnénk tálalni, simítsuk a kész masszát kiöblített tálba, majd miután megszilárdult, szeleteljük fel tetszés szerint. A megszilárdult massza kiszúróformákkal akár szaggatható is, így adott a lehetőség igazán kreatívan tálalni.

 

Grillezzük meg!

Egy grillserpenyőt vékonyan olajozzunk ki, majd hevítsük fel. A megszilárdult, szeletekre vágott puliszkát tegyük bele, és mindkét oldalát süssük ropogósra. Sütőben, grillfunkción is grillezhetjük, ehhez tegyük a szeleteket sütőpapírra. Ha a felső oldaluk már szép ropogós, nyúljunk a szeletek alá lapáttal, és fordítsuk meg, majd a másik oldalukat is grillezzük meg. A belül krémes, kívül ropogós polenta remek kísérője lesz ragus, mártásos, szaftos ételeknek. Tunkolásra fel!

 

Juhtúró és szalonna, az örök páros

A kész, még lágy puliszkába morzsoljunk juhtúrót (20 dkg kukoricadarához kb. 10 dkg-ot), majd tálaljuk sült baconnel és tejföllel. A juhtúrót nem muszáj a masszába keverni, egyszerűen meg is szórhatjuk vele az ételt.

Gombóc is készülhet hasonló módon, a kész, már formázhatóra hűlt (de még nem szilárd) masszába morzsoljunk juhtúrót, majd benedvesített kézzel formázzunk gombócokat belőle. Kevés zsiradékon, felaprított vöröshagymával süssük át a baconkockákat, majd forgassuk át rajta a gombócokat. Tejföllel tálaljuk.

 

Rétegezzük!

Egy réteg puliszka, egy réteg karakteres ízű feltét, még egy réteg puliszka, még egy réteg feltét, majd puliszkatető és sok sajt, ennyi az alaprecept.

A kukoricadarához jól megy a friss bazsalikom és a paradicsom, ezért rétegezhetjük sűrűre főzött, fokhagymával, bazsalikommal és kakukkfűvel ízesített paradicsommártással. A rétegek közé szórjunk gazdagon parmezánt, a tetejére pedig tépkedjünk mozzarellát. Tegyük forró sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul.

Ahogy a juhtúróval, úgy az intenzív aromájú sajtokkal sem lehet melléfogni. Sült szalonna és juhtúró rétegezésre is tökéletes, akárcsak a gorgonzola, a füstölt sajt vagy a cheddar.

 

Ropogós snack

A megszilárdult puliszkát vágjuk kis kockákra. Forgassuk kukoricadarába, majd kevés olajban süssük ropogósra. Tálaljuk paradicsomos mártogatóssal.

 

Édesen is finom

Túróval lazítva, cukorral, vaníliás cukorral, mazsolával készítve az egyik legolcsóbb hétköznapi édesség. Persze aki különlegesebbre vágyik, megbolondíthatja reszelt narancshéjjal és narancsvirágvízzel. Krémes állagát növelhetjük mascarponéval, mézes-gyömbéres párolt gyümölcsökkel ellenállhatatlanul finom.

 

Akár pizza is lehet

A kész masszát kör vagy téglalap alakban kb. 1,5 cm vastagon terítsük szét egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Tetszés szerint kenjük meg paradicsomszósszal, és pakoljuk meg amivel csak szeretnénk, például sonkával vagy kolbászkarikákkal. Jöhet a tetejére a mozzarella, majd forró sütőben süssük addig, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.

 

Vendégek jönnek? Készítsünk polenta szendvicseket

A masszát öntsük vízzel kiöblített tepsibe úgy, hogy kb. 1-1,5 cm vastag legyen. Hagyjuk megszilárdulni, majd vágjuk falatnyi kockákra vagy téglalapokra, mintha csak a kenyeret vagy bagettet szeletelnénk a szendvicseinkhez. Ezután már csak rá kell pakolnunk a feltéteket: szalámit, sonkát, sajtot, salátaleveleket, zöldségeket, csírákat.

Jól mutat az is, ha a masszába koktélparadicsomokat nyomunk, majd így hagyjuk megszilárdulni. Ezután a paradicsomok mentén kis kockákra vágjuk, és forró sütőben addig sütjük-grillezzük, amíg a paradicsom félpuhára sül.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka

Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka

Annak ellenére, hogy elkerült gyerekkoromban, az első találkozásunkkor szoros barátság köttetett, mely kitart a mai napig.
Gombás borjúragu parmezános polentával

Gombás borjúragu parmezános polentával

A köret 8 perc alatt kész, amíg a borjú puhul, beszélgetni, vagy akár pihenni is jut idő. Álom vacsora vagy ebéd, ha szereted a finom ízeket, de nincs időd főzni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.