Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Piacos sorozatunk 3. része: Olaszország

Színkavalkád ládákba zárva - Csigó Zita beszámolója
2016. augusztus 21.

Ha megkérdezné valaki a barátaimat, hogy van-e „kötelező” programom külföldi utazásaim során, azt hiszem mindenki azonnal rávágná, hogy naná, a helyi piac meglátogatása, körbefotózása telefonnal Instagramra, majd egy gyors csere után mindezt „nagy géppel” is, hogy egy-egy jövőbeli munkához mindig legyen hova nyúlni autentikus fotókért.

Nagyon szeretem a mediterrán piacok hangulatát, az az életigenlés, természetesség és közvetlenség, amely annyira jellemző a mediterrán emberekre, a piacon mutatkozik meg leginkább. Lehet beszélgetni, akár „mutogatva”, ha épp nincs közös nyelv, és olyan jó térből és időből szinte kilépve óránkon át bóklászni a rengeteg színpompás áru kavalkádjában.

 piac3 Csigó Zita

Ami örök szerelem nálam, az az (olasz) piacok kínálta ezer fajta paradicsom. Akárhányszor utaztam Olaszországba, visszatérő momentum a paradicsomok beszerzése és végigkóstolása. Emlékszem, volt, hogy egy csilli-villi szálloda erkélyén kóstoltuk végig helyi sajtokkal, a konyháról kölcsönkért késsel, és az előző nap fotózáshoz vásárolt tányérokon, vagy csak úgy egyszerűen az utcán némi friss bagettel.

Tavaly Cinque Terre közelében béreltünk lakást, a tulajdonos pedig véletlenül megtudta, hogy gasztrobloggerként, ételfotósként dolgozom. A kulcsokat egy kosár, a kertjében frissen szedett paradicsom, paprika, padlizsán és csokornyi zöld fűszer társaságában adta át, mondanom sem kell, gyorsan beszereztünk hozzá a közeli boltban tésztát és parmezánt, és este már ebből főztem az olasz vacsorát.

piac2 Csigó Zita

Aki kevésbé paradicsomfüggő, mint én, az se csüggedjen, felsorolni is nehéz, mi minden kapható egy nagyobb piacon. A szezonális zöldség-gyümölcs szekció mellett érdemes kóstolni és vásárolni a sajtfélékből, illetve ugyancsak kóstolható számos fajta szuper minőségű manufakturális olívaolaj, amiből szintén jó feltankolni. Tulajdonképpen ebben rejlik az olasz konyha alapfelfogása és egyben nagyszerűsége: ételeikben néhány jó minőségű alapanyagot ötvöznek egyszerű konyhatechnológiai eljárásokkal, minden felesleges túlbonyolítás nélkül. Frissen, szezonálisan, a kertből vagy a balkonládákból szedett zöld fűszerrel, jóféle olívaolajjal ízesítve, egy-két pohár finom borral kísérve. A házi  bazsalikom-rukkola pestóval forgatott tészta receptem is erről az egyszerűségről szól, próbáljátok ki ti is!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A francia piac a valóságban

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
Bevásároltunk egy angol piacon, nem is akármelyiken

Bevásároltunk egy angol piacon, nem is akármelyiken

Reggeli egyenesen a piacról az angliai Bathban. A dél-nyugat angliai kis városkában sajnos nincsen állandó piac, viszont minden szombaton megrendezik a Farmers Marketet. Ez volt Anglia első termelői piaca, ami 1997 óta a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.
Konyhasuli franciául: a Piac (Marché)

Konyhasuli franciául: a Piac (Marché)

Az egykori vásárcsarnok, a Les Halles egy igen bonyolult és elég rossz hírű metróállomás Párizsban. Nemcsak ez az épület járt rosszul, szerte Franciaországban kulturális centrum, kosárpálya lett belőlük, amikor a hatvanas-hetvenes évek szupermarket-építési láza fölöslegessé tette őket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!