Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Válasszuk a megfelelőt! Olajok főzéshez, sütéshez és ízesítéshez

2019. március 12.

A jó öreg napraforgó mellett számos másféle olaj is ott sorakozik a boltok polcain, arra várva, hogy végre kipróbáljuk őket. Összegyűjtöttük, hogy melyiket mire érdemes használni.

 

1. Repceolaj

A repceolajat Magyarországon a nagyobb üzletláncokban, valamint bioboltokban is beszerezhetitek. Magas gyulladáspontja és íze miatt különösen alkalmas arra, hogy főzzünk és süssünk vele. Kevés telített zsírt és koleszterint tartalmaz, ellenben gazdag telítetlen zsírokban és E-vitaminban. Jól lehet vele pirítani és sütni, és mivel semleges ízű, az elkészült ételnek is megmarad az eredeti aromája.

 

2. Extra szűz olívaolaj

Magas telítetlen zsírtartalma kimondottan jót tesz szívünk egészségének. Már alacsony hőmérsékleten megkezdi a bomlást és füstölést, ezért főzni és sütni vele (azaz hőkezelni) nem ajánlott. Csorgassuk salátákra, vagy keverjük a házi pesztóba, majonézbe.

 

3. Sütéshez való olívaolaj

Az extra szűz olívaolajhoz képest ennek már magasabban van a gyulladáspontja, így alkalmas arra, hogy hőkezeljük. Az íze talán kevésbé finom, mint az extra szűzé, valamint az egészséges zsírtartalma is alacsonyabb. De valamit valamiért, hiszen ezzel az olajjal szinte teljesen kiválthatjuk az étolajat a konyhában.

 

4. Kókuszolaj/kókuszzsír

Bár sokan egyenesen csodálatos élelmiszerként tekintenek rá, valójában azért árnyaltabb a kép. A kókuszolaj ugyanis – a vajhoz hasonlóan – szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ez pedig azt jelenti, hogy sok telített zsírt tartalmaz. A vajnál és a zsírnál azért nevezhető mégis egészségesebbnek, mert egyszerre növeli a jó és a rossz koleszterin szintjét szervezetünkben, azaz ideális esetben egyensúlyi állapot alakulhat ki. Egészségügyi szempontból tehát jobb az olívaolaj, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a krémes, zsíros állagú kókuszolaj a zsírok, vajak nagyszerű vegán alternatívája.

 

5. Avokádóolaj

Az új sztárolaj a kókuszolajjal ellentétben csak kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok benne az egészséges egyszeresen telítetlen zsír. Sőt a gyulladáspontja is magas, így ha az árát nem vesszük figyelembe, jó kiváltója lehet az étolajnak.

 

6. Földimogyoróolaj

Az egyik legintenzívebb ízű olaj, tehát bánjunk vele csínján, hacsak nem szeretnénk erős mogyoróízt az ételeinkben. Jól lehet vele senyveszteni, ázsiai wokos ételeket készíteni (ezeknek jól is áll a mogyorós aroma), magas gyulladáspontja miatt süthetünk is benne. Telített zsírtartalma alacsony, listánkon az egészségesebb olajok között foglal helyet.

 

7. Szezámolaj

Ismét egy intenzív ízű olajfajta, amely az ázsiai konyha fogásaihoz passzol leginkább. A mogyoróolaj kiváló alternatívája mogyoróallergiások számára. Gyulladáspontja valamivel alacsonyabb, mint a mogyoróolajé, de még éppen alkalmas sütésre.

 

Forrás: self.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

Mondunk 7 olyat is, amely hamis praktika.
Tegyünk rendet az olajok között! A pálmazsírtól az olíváig kalandoztunk

Tegyünk rendet az olajok között! A pálmazsírtól az olíváig kalandoztunk

Étkezési olaj szinte minden olajos növényből, magból kinyerhető, mi most a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze, hogy ne álldogáljunk tanácstalanul a polcok előtt a beszerzőkörúton.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!