Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Okos magvak

Most, hogy a quinoát már több szólamban is tudjuk, jöhet a refrén: a hajdina és az amarant is megér egy kis gyakorlást.
2013. november 11.

Méltatlanul elfeledett növényünk a hajdina, a szegények valamikori eledele ma már bioboltokban kelleti magát borsos áron. Pedig gyorsan növő, igénytelen talajtakaró növény, a sóska és a rebarbara rokona, ami hűvösebb klímán is két-három hónap alatt beérik. Közel húsz százalékos fehérjetartalma 90% biológiai értékű – vagyis nagymértékben hasznosul – köszönhetően az aminosavak magas koncentrációjának. Emellett vas, cink, szelén és sok rost található benne, ugyanakkor nagyon könnyen emésztődik, és segít a vércukor-szint regulációjában. Értékes anyagai közül a rutin az érfalakat erősíti, fehérjéje pedig a zsír-anyagcserét szabályozza pozitívan. 

Mézben, lisztben hajdina

A hajdina nem gabona, levendulára hajazó illata a belőle készült mézben is felbukkan. Ennek megfelelően karakteres, domináns alapanyag. Európában – orosz nyelvterületen leginkább – tipikus reggeli kása készül belőle (kasha, grecsa, gricska). Tartalmasabb formája a zsidó konyha remeke, a knish: tört krumpliból, darált húsból és hajdinából formált, káposztás-hagymás sült torta. A magokat még csak-csak, de a hajdinából készült lisztet végképp kevesen használják itthon, pedig izgalmas alapanyag. A vaskos orosz blini és a vékony breton galette palacsinták mellett a japán konyha is megbecsüli: ez a hideg levesekben betétként használt, spagetti-vékony soba tészta alapja.

Amarantamarant_2

Ötszáz évvel ezelőtt tiltotta be a hódító Cortez Dél-Amerikában a disznóparéj termesztését, mert nem tetszett neki, hogy vérrel keverve fogyasztják a piramistemplomok lépcsőjén kultikus céllal. A fürdőlével a gyereket is kilöttyintette: évszázadokra visszaszorult ennek a fehérjedús, mini  minerálbombának a termesztése, mígnem a reformtáplálkozás papjai újra isteníteni nem kezdték Amerikában.Nem tévedés, az amaránt a szőrös disznóparéj nemes rokona. Máknyi magjait megfőzhetjük reggeli kásának vízben, mustban vagy almalében például, 1:3 arányban. Húsz perc alatt kész, viszont együk rögvest, mert ha kihűl, gumis állagú lesz, összeáll. Dúsíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, almával, tálalásnál mézzel. Boltokban kapható puffasztot amaránt, de otthon is pattogtathatunk óvatosan egy serpenyőben – levesbetétnek, salátába, főzelékre szórva, vagy csak úgy, csemegének kiváló. Nem elvetemült ötlet barnarizzsel vagy gerslivel együtt főzni, 1:4 arányban, mivel közel azonos a főzési idejük. Így kevéssé lesz ragacsos, viszont kellemes mogyorós zamatot ad a köretnek. Zselatinos állagát kihasználhatjuk például levesek, szaftos egytálételek sűrítésére.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sztármagok

Sztármagok

A krumpli és rizs egyeduralmát megtörve még a puliszka helyét is bérbe adhatjuk a tányéron egy sor egészséges, jól emészthető, és nem mellesleg karakteresen ízletes gabonafélének. Indul sorozatunk a boldogító magokról.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.