Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nyáron teázni, miért is ne?

Igaz, őszies az idő, de bizonyos teákat érdemes a melegebb napokon is kortyolgatni.
2021. május 29.

A teázást a hűvös brit szigeteken télen-nyáron gyakorolják, és most, hogy nálunk is az angolos időjárás hódít, elgondolkodhatunk azon, hogy állandóan fogyasszunk-e teaféléket. A keleti országokban pedig rekkenő hőség idején forró, főtt itallal „hűsítik” magukat – ami szintén megfontolandó. A testhőmérsékletnél jóval magasabb hőfokú tea egyfajta hűtő mechanizmust indít be a szervezetben, akárcsak a csípős fűszerek: a szájunkban lévő TRPV1 receptorok érzékelik a hőt, ettől az agy rákapcsol, és izzasztani kezd. A nedvesség a bőrünkről párologni kezd, ami a testhőt képes lejjebb vinni. Párás időben sajnos ez a trükk már nem működik ilyen jól. A behűtött ice tea vagy söröcske ellenben az izzadási folyamat ellen hat, így melegítő funkciót indít be a kortyolgatásuk. Aki bodzaszörpöt készít, az pár jégkockatartót is feltölthet a gyümölcs nedűjével, ami teába dobva is működik.

Még a reggeli kávézást is kiválthatjuk nyáron egy jó erős fekete teával, mikor a “hasunkra süt a nap” már hajnalban. Ám ha ennél is gyengédebb serkentésre vágyunk, akkor valamilyen zöld tea is megteszi. Naponta nagyjából négy csésze forró tea az ideális bevitel nyáron, a köztes időszakokban pedig érdemes minimum annyi folyadékot inni, hogy a két és fél liter meglegyen a 24 órában.

A gyomrot még inkább kímélő gyógynövények főzetei nyáron is jó hatást tehetnek a szervezetünkre, főleg ha friss hajtásokhoz férünk hozzá. Élénkítő céllal a menta, a csalán, az oregano, a kakukkfű, a rozmaring, de a gyömbérgyökér és a ginzeng forrázata is megfelel. Ha inkább nyugtató, lazító céllal kortyolgatnánk, akkor a citromfű, a levendula és a kamilla a jó választás. Izzadás ellen a zsálya teájához fordulhatunk, míg a bodzavirág vízhajtó és légúti problémákra is megoldás lehet.

A boltban kapható gyümölcsteák helyett saját magunk is nekiállhatunk hasonló italt készíteni: aszalhatjuk például a sütemény készítéskor lehulló almahéjat, amit később félórányi beáztatás után forró vízzel felöntünk. De friss gyümölcsöt kis darabokra vágva is lobogó vízbe dobhatunk, majd némi állás után megszűrve kortyolhatjuk a vitamindús nedűt.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Teák, és amit melléjük csipegessünk

Teák, és amit melléjük csipegessünk

Tea világnapot ünneplő nem mindennapi teák és sütik
11 ötlet, hogy mi mindent lehet csinálni még a teával?!

11 ötlet, hogy mi mindent lehet csinálni még a teával?!

A tea nem csak reggeli és ötórai ital lehet. Sőt! A teát enni is lehet, nem csak inni. 11 teás recept következik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.