Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Növeszd újra!

2018. november 20.

A lelkesebb városlakók minden nyáron megpróbálkoznak a balkonkertészettel, paradicsommal, paprikával, esetleg cukkinivel, sőt mostanában már a közösségi kertészkedés is felütötte a fejét, így nem csak az erkélyeken, hanem igazi kertekben szintén művelheti a földet az ember. Van abban valami földöntúli (hogy stílusos legyek), amikor az ember azt eszi, amit megtermeszt, ezért aztán télire is összeállítottam egy listát, mégpedig olyan zöldségekből és gyümölcsökből, amelyeket a szobában télen, ráadásul újrahasznosítva lehet termeszteni.

Fotó: 123 RF

 

Saláta, angol zeller

Ha előre tudjuk, hogy salátát vagy angol zellert szeretnénk termeszteni, akkor úgy vágjuk fel az ételhez, hogy meghagyjuk a fehér, kemény torzsát az alján. 5 cm-es darabot hagyjunk belőle, majd állítsuk annyi vízbe egy pohárban vagy tálban, hogy kb. a feléig érjen. 5-7 nap után ültessük el úgy, hogy éppen elfedje a föld, majd locsolgassuk meg, de ne legyen túl vizes. Világos helyen tartsuk.

 

Hagyma

Mindannyian növesztettünk hagymából zöldhagymát az iskolában. Annak, aki nem emlékszik: vízbe tettük a hagyma gyökerét, majd hagytuk, hogy kicsírázzon. Én viszont saját tapasztalat alapján azt javaslom, hogy ne az egész hagymát, hanem csak a gyökeres részét, azt az egy szeletet ültessük el úgy, hogy vékonyan befedje a föld. Ettől zamatosabb lesz a zöldhagyma.

 

Citrom, narancs

Nem lehetetlen. A citrom vagy narancs magjait bányásszuk ki a gyümölcsből, majd öblítsük le. Ültessük kevés földbe, éppen elfedve. Egy műanyag palack talpából készítsünk mini üvegházat a magok fölé úgy, hogy 10 cm-nél elvágjuk a palackot. A tetejét szurkáljuk meg, hogy egy kevés levegő azért bejusson, majd borítsuk rá az elvetett magokra. Szereti a napfényt és a meleget.

 

Eper, málna

Akinek ehhez van türelme, az tényleg kertészkedjen. Az eperből a kis magokat tűvel piszkáljuk ki, a málnából pedig szintén tűvel, azután, hogy egy szűrőn átpasszíroztuk. Öblítsük át, majd szárítsuk 2-3 napig. Ültessük el kevés földbe, majd ha kicsírázott, akkor 5-6 hét múlva ültessük át ládákba vagy ki a kertbe, ez utóbbit azért ne a legnagyobb zimankóban. És igen, ezt a mirelit eper és málna is tudja.

 

Paradicsom

Próbálkozhatunk télen is, mert nem bonyolult: a paradicsom felső harmadát a szárral együtt vágjuk le (tehát korong formában) úgy, hogy biztosan legyen benne mag is, majd a zöld szárral lefelé ültessük el egy kisebb cserépbe. Kevés földdel fedjük be, majd ha a fiatal növények már elég erősek, ültessük át ládába.

 

Zöldfűszerek

A zöldfűszereket nagy általánosságban úgy lehet újrahasznosítani, hogy a tetejétől számítva 7-8 cm-t levágunk a növényből, majd a legfelső levelek kivételével lekopasztjuk a szárakat. Állítsuk pohárba, éppen csak egy ujjnyi vízben. Ha a gyökerek már elérték a kb. 5 cm-t, átültethetjük cserépbe. Viszont a cserépnél figyeljünk arra, hogy a földréteg alatt kavicsréteg is legyen, valamint a cserép alja legyen vízáteresztő.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Julia Roberts konyhakertje

Julia Roberts konyhakertje

Úgy tűnik a hollywoodi sztárok közül Julia Roberts hasonlít leginkább egy húsvér emberre. Saját kis konyhakertjében nevelgeti az ebédnekvaló alapanyagokat. Azért, hogy teljesen azonosulni tudjunk vele, jócskán megnehezíti, hogy mindezt Malibuban teszi.
Fűszernövények a konyhában

Fűszernövények a konyhában

Csak a kert hiánya tart vissza a fűszernövényektől? Termessz a konyhában! Megmutatjuk hogyan tárold, locsold, gondozd új kedvenceidet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!