Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
(Fotó: Ikon Étterem)

Nincs bográcsod? Pataky Péter segít a választásban!

Az hagyján, hogy mire figyeljünk, amikor megrakjuk a tüzet, de ennél is fontosabb, hogy miként rakjuk el kedvenc bográcsunkat, amikor éppen pihen egy kört két bevetés között - Pataky Pétert nem volt nehéz a konyhából a szabadtűz mellé csalogatni.
2015. augusztus 8.

Hogy bánjunk szépen a bográcsunkkal?

Ahogy a régi öregek tették, a szalonnabőr zsíros felével a legjobb kikenni bográcsot, így elkerülhetjük azt, hogy berozsdásodjon. Ha nincs éppen kéznél szalonnabőr, akkor egy alaposan beolajozott konyhai papírtörlő is megteszi. Így amikor újból elővesszük, akkor csak egy alapos öblítésre van szükség és már használhatjuk is.

Mik az elsődleges szempontok vásárláskor?

Bográcsot is úgy válasszunk, ahogy serpenyőt, erősítőt vagy hangfalat, tehát képletesen értve mérleg legyen nálunk, hiszen egy könnyű bográcsban egészen biztosan könnyen le fog égni minden. A csilivili bográcsokban, pláne ha jó könnyűek is, akkor akár arra is képesek, hogy egy leves is odakaphasson bennük. Szóval a nagy kedvenc, a slambuc elkészítésére eleve alkalmatlanok.

Miért, hogy készül a slambuc?slambuc

A slambucot – ha bográcsban készül – ugyanis nagy hőmérsékleten, folyamatosan forgatva kell pirítani. Így vagy vadásszunk a felmenőktől egy régi, klasszikus bográcsot, amiben még volt “anyag”. A vasból készülteket tehát zsírral kenjük ki, zománcozott barátaikat ellenben nem fenyegeti a berozsdásodás veszélye.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pataky Péter nyári kedvence:  a  tök

Pataky Péter nyári kedvence: a tök

És nem fél elárulni, mitől különleges az ő főzeléke
Pataky Péter nyári kedvencei - A lecsó

Pataky Péter nyári kedvencei - A lecsó

Abszolút nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, a tök és a lecsó főszerepet játszik a séf konyháján, de a dinnyék is begurulnak néha. Az Ízes élet házigazdájának legjobb tippjei most összegyűjtve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.