Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: Sole-Mizo

Nézegess videókat: így készül a kedvenc túró rudid, ami ráadásul most valódi étcsokis bevonatot is kapott

Valódi étcsokis túró rudit dobott piacra a Sole-Mizo
2022. November 1.

A túró rudik bevonatát sokan „csokinak” hiszik, pedig a boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül. Azonban a túrórudipiac egyik legnagyobb gyártója, a Sole-Mizo Zrt. forradalmi változást indított a túró rudik szegmensében. A boltokban már kapható a Mizo Túró Rudi valódi étcsokoládéval készült változata, sőt, mindenki kedvére választhat, hogy a hagyományos 30 g-os csomagot, a Mega 51 g-osat, vagy a két kisebb rúdból álló 2×15 g-os csomagot próbálja-e ki.

A Mizo új fejlesztésének köszönhetően mostantól bevonómassza helyett valódi csokival is megkóstolhatjuk az egyik kedvenc édességünket. Elsőre szokatlan lehet a roppanósabb, intenzívebb ízű csokoládéval bevont túró rúd ízélménye, azonban izgalmas megtapasztalni, hogy mennyire kiegészíti a finom túrót a valódi csokoládé íze.

Valódi csoki vagy bevonómassza – mi is a különbség?

A huszadik század második fele az innovációk kora volt. „A háború utáni évtizedek során az élelmiszeriparban is megjelentek a fejlesztések, hiszen a népesség robbanása után ki kellett elégíteni a megnövekedett igényeket” – meséli Traszkovics Zsolt, élelmiszeripari mérnök. „Nem csoda, hogy ünnepelték a bevonómassza feltalálását, amelyben a kakaóvajat pálmazsírral váltották ki. Ízre megfelelőnek tűnt, kezelhetősége és bekerülési költsége miatt pedig kiváló alapanyag volt az édességekre éhes tömegek ellátására.”

Tipp: Készíts házi, cukormentes túró rudi pohárdesszertet! 

 

A csokoládé reneszánsza

A huszonegyedik században a mennyiség mellett ismét fontos szempont lett a minőség. Igaz ez az édességpiacra is, ahol egyre inkább előtérbe került ismét a kakaóvaj felhasználásával készülő csokoládé, ami a bevonómasszákhoz képest magasabb százalékban tartalmaz kakaót is. Hosszú évtizedekig például az édesipari bevonómasszából formázott nyuszik és mikulások uralták a piacot, azonban mostanra szinte teljesen átadták helyüket a valódi csokoládéból készült üreges figuráknak. Ma már a legtöbb szülő, nagyszülő odafigyel arra, hogy az ünnepek alkalmával is valódi csokiból készült finomságot vásároljon a gyerekeknek.

Hogy tudtunk eddig valódi csokis túró rudi nélkül élni?

Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire fontos a minőség, akkor miért nem így készülnek a kezdetek óta a túró rudik, és vajon a raktárakban marad-e mostantól minden bevonómassza? Az eredeti orosz szirok, amely a magyar túró rudi fejlesztőit inspirálta, még bizony valódi csokis volt, viszont a hazai termék népszerűsége okán olyan alapanyagot kellett választani, ami ilyen mennyiségben rendelkezésre áll, és a kor gyártósorain is feldolgozható. Ezért fordulhat elő, hogy jelenleg a túró rudik magyar piacának több, mint 95 százalékát bevonómasszával burkolt termékek értékesítése teszi ki.

Ha belegondolunk, egy ilyen népszerű termék esetén elég megdöbbentő, hogy a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

 

A csokiforradalom újabb állomása?

A Sole-Mizo Zrt. marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és teljes egészében önerőből megvalósult, mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy kedvenc túrós finomságunk valódi étcsokoládé borítást kaphasson. Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a túró rudi gyártása nem bonyolult: túrót kell csokoládéba mártani és kész. Ha így lenne, akkor minden tejüzem vállalkozhatna túró rudi gyártására. „Aki már dolgozott csokoládéval, az tudja, hogy azt temperálni kell, hevíteni, majd hűteni, folyamatosan átmozgatni, különben egyenetlenül dermed, kristályosodik” – osztja meg a tapasztalatait Havas Dóra, a népszerű gasztroblogger arról, hogy miért nem könnyű valódi csokoládéval dolgozni. „Nem csoda, hogy a túró rudi azon ritka termékek egyike, amiről nem szokás azt állítani, hogy a kézműves jobb.”

„A hiedelemmel ellentétben túró rudit gyártani egyáltalán nem olyan egyszerű” – árulja el Traszkovics Zsolt. „Tejtermék lévén a túró íze, textúrája, rögössége, krémessége egy instabil állapot. A finomhangolás ebben az esetben folyamatos, és állandó odafigyelést igényel” – magyarázza Traszkovics Zsolt.

A valódi csokoládé nagy termelési volumenhez történő feldolgozásához egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szükség. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be. A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva. A fejlesztéseknek köszönhetően az üzem immár 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására képes.

A Mizo Marcaliban dolgozó közel száz kollégája úgy tartja: a túró rudinál csak két dologra kell figyelni, a túróra és a bevonatra… Legyen akármilyen minőségi – a Mizo esetében 53% kakaótartalmú – csokoládé a bevonat, megfelelő eljárások nélkül nem felelne meg a magas elvárásoknak a végtermék. A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg. A most kifejlesztett étcsokis Mizo Túró Rudi ezért mindannyiuknak kedves, hiszen sok munkájuk van benne, hogy ők lehessenek az elsők, akik a csokiforradalmat a túrórudipiacon is elindítják.

 

Felbolydult az ország

Amikor egy évtizedek óta ismert és megszokott kedvenc új formát ölt, a rajongók egy része hajlamos konzervatívan hozzáállni a továbbfejlesztett változathoz. Traszkovics Zsolt szerint ugyanakkor a hagyományos túró rudi fogyasztásakor sem kell lelkiismeretfurdalást éreznünk. „Minden nemzetnek és nemzedéknek megvan a maga ízvilága, ízlése. A rendszerváltás előtt születetteknek óhatatlanul ezek az ipari receptúrák a megszokott ízek. A valódi csokoládé persze értékesebb alapanyag, nem vitás, hiszen pálmazsír helyett valódi kakaóvajat tartalmaz, és a kakaótartalma is magasabb. Nyilván nagyobb szakmai kihívás is olyan terméket gyártani, ami valódi csokoládéval készül.”

 

Csokival a tudatos táplálkozásért?

„A túró rudi az a kompromisszum, amit minden magyar anya megköt” – meséli Havas Dóra. „Amikor megszületik a gyereked, mindentől meg akarod óvni: külön főzöl neki, full bio, az egész családot is átállítod ezekre, és életetek részévé válik a tudatos táplálkozás. Majd elkezdenek nőni, bekerülnek a közösségbe – iskolai menza, gyorskaják, zsúrokon csipsz, nincs megállás. Ha az édességfronton a túró rudival ki tudnak egyezni, akkor nyert ügyünk van. És ha kiderül, hogy itt is van fejlődés, megjelenik egy valódi csokis verzió, azzal mi, anyukák csak nyerhetünk. Az, hogy máshogy roppan, máshogy olvad és más az íze, az egy dolog. Ugyanakkor az, hogy hogy természetesebb alapanyag, a tudatos táplálkozás iránti elköteleződést erősítheti, ezáltal a következő generációk már igényesebbek, kritikusabbak, önállóbbak lehetnek.”

„Ma már a választást nem csupán az íz határozza meg, előtérbe kerültek a táplálkozásélettani tényezők, illetve a fenntarthatóság, a klímavédelmi szempontok. Ezeket is egyre inkább figyelembe veszik a vásárlók” – ért egyet a gasztrobloggerrel Traszkovics Zsolt.

A túró rudi egy örök kedvenc. Évtizedek óra szeretjük, és valószínűleg még évtizedekig rajongani fogunk érte. És ki tudja, lehet, hogy néhány esztendő múlva a valódi csokis burkolat képviseli majd a megszokott ízvilágot. Most azonban a Mizo fejlesztése még egy izgalmas újdonság, amit minden túrórudi-fanatikusnak érdemes megkóstolni.

 

Kapcsolódik: 

Túró Rudi torta

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!