
Nemzetek karácsonya – ez kerül külföldön az ünnepi asztalra
2018. december 10.A karácsonyi asztalt legtöbbünk el sem tudja képzelni halászlé, rántott ponty és töltött káposzta nélkül, nem is beszélve a bejgliről. Kíváncsiak voltunk, más országok lakói milyen ételekkel ünnepelnek, sőt még az is megeshet, hogy egy-egy fogást becsempészünk a mi menünkbe is.
Németország
Nincs ünnep a nálunk is kedvelt stollen nélkül. Aki nem ismerné, ez nem más, mint egy gazdag gyümölcskenyér aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, olajos magvakkal, a tetején vastag vajas porcukorréteggel. Népszerű még a lebkuchen, a nürnbergi mézeskalács, illetve a dombornyomott, ánizsos ízesítésű springerle keksz. De hogy ne csak a süteményekről beszéljünk: főételként a németek hozzánk hasonlóan gyakran fogyasztanak pontyot, valamint libát, szarvashúst, bajor fehér kolbászt és sült sertéslapockát. Mindezt krampampulival vagy forralt borral öblítik le.

Fotó: 123 RF
Olaszország
Bár régiónként változnak a felszolgált ételek, mégis érdemes megemlíteni egy nagyon szép tradíciót, a hét hal ünnepét. A menü nem kevesebb mint hét halból és tenger gyümölcseiből áll, amelyeket változatos módokon készítenek el. A hetes szám jelkép, a Bibliában leggyakrabban szereplő számra utal. Angolna, homár, tintahal és garnéla is kerül ilyenkor az asztalra. Az olasz karácsonyi desszertek közül pedig a kelt, édes kenyerek (pandoro, panettone) a legismertebbek.

Fotó: 123 RF
Franciaország
Az egyébként is ínyenc franciák karácsonykor sem fukarkodnak az ízletes finomságokkal, asztalukra kerülhet osztriga, libamáj, gesztenyével töltött pulyka, liba vagy füstölt lazac. Híres süteményük a karácsonyi fatörzs torta. Ne feledkezzünk el a Provence-hoz köthető 13 desszert tradíciójához. Az ünnepi vacsorát itt 13 különböző desszerttel zárják – összetétele családonként eltérő –, a szám Jézusra és 12 tanítványára emlékeztet. Általában szerepel közöttük sütemény, keksz, aszalt vagy kandírozott gyümölcs, dió, mogyoró.

Fotó: 123 RF
Dél-Afrika
A nyári karácsonyokon nem ritka, hogy a húsok a grillen készülnek, bár ez inkább csak nekünk lehet első látásra egy kissé furcsa. Sok családnál pulyka, kacsa, sült marhahús vagy malac készül. Az étkezést malva pudinggal (édes, barackos desszert) szokták lezárni.

Fotó: 123 RF
Fülöp-szigetek
Egészben sült malac tradicionális sajttal és sonkával, ez a filippínó karácsonyi asztal központi eleme. Érdekesek az édességek is, amelyek általában rizsből készülnek. Ilyen például a puto bumbong, amely édes, kókuszos rizs lila yam gyökérrel, bambuszban párolva.

Fotó: 123 RF
Lengyelország
Szenteste napja húsmentes ünnep a lengyeleknél. A számok itt is fontos szerephez jutnak: tradicionálisan 12 különböző ételt szolgálnak fel, utalva a 12 apostolra. Borscs, ponty, pácolt hering, pirog és mákos desszert biztosan kerül az asztalra.

Fotó: 123 RF
Japán
Ha hiszitek, ha nem, Japánban az egyik legnépszerűbb karácsonyi étel a KFC csirkéje. Desszertként piskótát szoktak fogyasztani tejszínhabbal és eperrel.

Fotó: 123 RF
Svédország
A karácsonyi asztal elnevezése julbord, a svédek – nemcsak családok, hanem akár nagyobb baráti társaságok – egy „svédasztal”-szerűen megtálalt asztalt ülnek körbe. A fogások között szerepel hering, húsgolyó, füstölt halak, céklasaláta, káposzta. Nem maradhat el a mandulás, vaníliás ízesítésű rizspuding sem. A pudingba szokás egy szem egész mandulát elrejteni, a szerencsés, aki megtalálja, ajándékot kap.

Fotó: 123 RF
Forrás: The Daily Meal