
Nem is hinnéd, milyen jó neked! Ezért fogyassz brokkolit!
2018. október 31.A brokkoliról tudjuk, hogy finom és egészséges, sőt az egyik legtáplálóbb zöldségféle. De miért is jó nekünk pontosan, ha gyakran fogyasztjuk? Íme számos érv, hogy miért kerüljön bele már legközelebb a bevásárló kosarunkba.
A brokkoli a karfiollal, a kelbimbóval és a káposztával együtt olyan zöldség, amely csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát. Kiüríti az ösztrogént a szervezetből, így megakadályozhatja a mell- és méhrák kialakulását is.
Magas rosttartalma révén megköti a gyomorsavat az emésztőrendszerünkben, így könnyíti a koleszterin kiválasztását. Akár 6%-kal is csökkentheti a koleszterinszintet a vérünkben.
Magas omega-3 zsírsavtartalma révén kiváló gyulladáscsökkentő.
Antioxidánsokból és C-vitaminból szintén sokat tartalmaz.
Magas kalcium és K-vitamin tartalma pedig a csontritkulást akadályozhatja meg, erősíti a csontokat, ezért fogyasztása különösen ajánlott időseknek és gyerekeknek.
A feljebb már említett rost-, zsírsav- és vitamintartalma támogatja vérnyomásunk normális szinten tartását.
Segíti az emésztést, megakadályozza a szorulást, alacsonyan tartja a vércukorszintünket. Emellett segít akkor is, ha fogyni szeretnénk, illetve kiűzi szervezetünkből a méreganyagokat.
Béta-karotinban és vitaminokban gazdag (A, B, C, E), melyek megakadályozhatják a szemünk körüli izmok elsorvadását és a szürkehályog kialakulását.
Forrás: Times of India