
Ne vesszen kárba! Konyhai tippek újrahasznosításra
2019. március 6.1. Csirkecsont
Semmi esetre se dobjuk ki a csontokat, szuper alaplevet készíthetünk a felhasználásukkal. Tároljuk hűtőben, így bármikor bevethetjük például egy-egy krémleveshez.
2. Maradék sajt
Reszeljük le, dolgozzuk össze tojással, némi liszttel és fűszerekkel. Formázzunk a masszából golyókat, majd süssük ki olajban, és kész is a sajtpuffancs a főzelék tetejére.
3. Szalonnazsír
A kisült szalonna zsírját nem kell kidobnunk, olaj vagy vaj helyett használhatjuk zöldségek pirításához vagy burgonya sütéséhez. Isteni lesz vele a karamellizált hagyma, sőt az egyben sült húsokat át is kenegethetjük vele sülés közben.
4. Régi kenyér
A megszáradt kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, valamint levesekhez vagy salátákhoz való krutont. Ha még csak szikkadtak a szeletek, isteni bundás kenyér lehet belőlük.
5. Túlérett banán
A banánkenyér csak jó érett banánból finom, ezért cseppet se bánjuk, ha megbarnul pár gyümölcs a hűtőben.
6. Zöldségvégek
A megmaradt zöldségek tökéletesen alkalmasak arra, hogy finom vegyes zöldséglevest készítsünk belőlük.
7. Tökmag
Még elcsíphetjük a szezon végi sütőtököket a piacon. Tisztítás után ne dobjuk ki a magokat, hanem hagyjuk megszáradni, majd pirítva, sózva – vagy kedvenc fűszereinkkel megszórva – nagyszerű egészséges snacket készíthetünk belőlük.
8. Savanyított uborka
Mindegy, hogy házi vagy bolti savanyú uborkát vásároltunk, miután elfogyott, a leve még jó szolgálatot tehet. Felhasználhatjuk salátaöntetnek, és állítólag nagyon hatásos orvosság másnaposság kezelésére is.
9. Maradék kávé
Ha nagyobb adag kávét főztünk le reggel, de nem fogyott el, egyáltalán nem kell a lefolyóban végeznie. Készülhet belőle délutánra jegeskávé, pácolhatunk benne húsokat, sőt a fenséges tiramisut akkor még nem is említettük.
Forrás: so delicious