Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ne vesszen kárba! Konyhai tippek újrahasznosításra

2019. március 6.

1. Csirkecsont

Semmi esetre se dobjuk ki a csontokat, szuper alaplevet készíthetünk a felhasználásukkal. Tároljuk hűtőben, így bármikor bevethetjük például egy-egy krémleveshez.

 

2. Maradék sajt

Reszeljük le, dolgozzuk össze tojással, némi liszttel és fűszerekkel. Formázzunk a masszából golyókat, majd süssük ki olajban, és kész is a sajtpuffancs a főzelék tetejére.

 

3. Szalonnazsír

A kisült szalonna zsírját nem kell kidobnunk, olaj vagy vaj helyett használhatjuk zöldségek pirításához vagy burgonya sütéséhez. Isteni lesz vele a karamellizált hagyma, sőt az egyben sült húsokat át is kenegethetjük vele sülés közben.

 

4. Régi kenyér

A megszáradt kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, valamint levesekhez vagy salátákhoz való krutont. Ha még csak szikkadtak a szeletek, isteni bundás kenyér lehet belőlük.

 

5. Túlérett banán

A banánkenyér csak jó érett banánból finom, ezért cseppet se bánjuk, ha megbarnul pár gyümölcs a hűtőben.

 

6. Zöldségvégek

A megmaradt zöldségek tökéletesen alkalmasak arra, hogy finom vegyes zöldséglevest készítsünk belőlük.

 

7. Tökmag

Még elcsíphetjük a szezon végi sütőtököket a piacon. Tisztítás után ne dobjuk ki a magokat, hanem hagyjuk megszáradni, majd pirítva, sózva – vagy kedvenc fűszereinkkel megszórva – nagyszerű egészséges snacket készíthetünk belőlük.

 

8. Savanyított uborka

Mindegy, hogy házi vagy bolti savanyú uborkát vásároltunk, miután elfogyott, a leve még jó szolgálatot tehet. Felhasználhatjuk salátaöntetnek, és állítólag nagyon hatásos orvosság másnaposság kezelésére is.

 

9. Maradék kávé

Ha nagyobb adag kávét főztünk le reggel, de nem fogyott el, egyáltalán nem kell a lefolyóban végeznie. Készülhet belőle délutánra jegeskávé, pácolhatunk benne húsokat, sőt a fenséges tiramisut akkor még nem is említettük.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ismeritek a chop suey-t? Ez a kínai rizses hús, egy igazi maradékmentő fogás!

Ismeritek a chop suey-t? Ez a kínai rizses hús, egy igazi maradékmentő fogás!

Maga az étel kínai stílusú, de autentikusan nem kínai, hanem amerikai, éppen ezért külön napot is szenteltek neki a tengerentúlon. Számos verziója ismert, igazi maradékmentő. Kerül bele zöldség, adhatunk hozzá húst, halat vagy rákot, klasszikusan rizzsel tálalják, de létezik tésztás verziója is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!