Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ne feledd a fehérjét!

2018. október 30.

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk diétázás során, ha száműzzük étrendünkből a fehérjéket. Ahhoz, hogy fogyjunk, de közben egészségesek és életerősek maradjunk, semmiképpen sem hagyhatjuk ki a megfelelő mennyiségű fehérjét a napi rutinból. Ráadásul nagyon könnyen beépíthetők a fő- és kisétkezések sorába, következzen néhány tipp táplálkozási tanácsadóktól.

 

Görög joghurt

Cseréljük a hagyományos natúr joghurtot görög joghurtra, hiszen egy adag kb. 18 gramm fehérjét tartalmaz. Ha a tetejét megszórjuk a kedvenc olajos magvainkkal, az további plusz 3 gramm fehérjét jelent.

Hús és hal

Minden étkezéskor 20-30 gramm fehérjét kellene elfogyasztanunk, ennek egyszerű formája, ha zsírszegény húst vagy halat választunk, lehetőleg főve vagy grillen sütve.

Magvak

A különböző magvak mint a dió vagy mandula nagyon praktikusak, hiszen szórhatunk belőlük a salátánk tetejére, valamint a délután ránk törő nassolási vágy ellen is bevethetünk egy kis marékkal. Részesítsük előnyben a sótlan változatokat!

Bab, bab és ismét csak bab

A bab telis-tele van rostokkal, illetve egy maréknyi 15 gramm fehérjét tartalmaz, így fogyasszunk belőle minél többet! Salátába, levesbe, tésztaételbe vagy köretként egyaránt elkészíthetjük, így kellően változatos is lesz.

Rizs és tészta helyett quinoa

A quinoa azért tökéletes fehérjeforrás, mert tartalmazza valamennyi aminosavat. Fogyasszuk tészta helyett, tehetjük levesbe, salátára, vagy muffinokat, palacsintát is süthetünk vele.

Főtt tojás

Együnk meg napi egy főtt tojást! Darabja 6 gramm fehérjét tartalmaz. És mint ismert, napi egy tojást nyugodt szívvel elfogyaszthatunk.

Zöldborsó

Még egy sokoldalúan felhasználható zöldség levesbe, salátába és főételek mellé. Egy csésze borsó 8 gramm fehérjét tartalmaz.

Müzliszelet

Tartsunk magunknál 1-2 müzliszeletet, ha napközben úton vagyunk, csillapítja az éhségünket és még egészséges is. Válasszuk a cukormentes verziókat!

Tejeskávé

Ha a kávénkat nem feketén, hanem tejeskávéként fogyasztjuk, a tej magas fehérjetartalma révén (csészénként 8 gramm) nemcsak finom és serkentő, hanem tápláló italt is kapunk. Laktózérzékenység esetén a legjobb választás a szójatej, hiszen ez közelíti meg fehérjetartalomban leginkább a tehéntejet.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őszi - nem is akármilyen - desszert könnyedén

Őszi - nem is akármilyen - desszert könnyedén

Joghurtos panna cotta mézzel és dióval

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.