
Ne dobd ki! Szuper tippek a kávézacc felhasználására
2019. január 23.Kávé nélkül sokan létezni sem tudunk, kell egy reggel, aztán valamikor ebéd után, és többünknél még egy harmadik csésze fekete is lecsúszik a nap folyamán. Sok kávé, még több zacc, viszont nem kell az összesnek a kukában landolnia, cikkünkben pár hasznos ötletet mutatunk az (újra)hasznosításra.
1. Tápszer növényeknek
A kávé nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, nitrogént és foszfort, ezek nem csak az emberi szervezetre gyakorolnak jótékony hatást, hanem növényeink számára is hasznosak. Öntsük tehát a kávézaccot nyugodt szívvel a virágföldre.
2. Tisztítószer a konyhában
Serpenyők és lábasok felületén gyakran keletkeznek makacs szennyeződések, amelyekkel igencsak meggyűlhet a bajunk. A kávézacc segít tisztára varázsolni konyhai eszközeinket. Úgy működik, mintha súrolószer lenne, csak éppen teljesen természetes.
3. Eltünteti a karcokat a fafelületekről
Kisebb karcok a fában? Hiszitek vagy sem, még ilyenkor is jó szolgálatot tehet a kávé. A nedves zaccot kenjük csipesz és kis ecset segítségével a karcba, a por be fogja tölteni a hasadékot, a kávé olaja pedig friss kötést hoz létre a fában.
4. Bőrradír
Nem csak a háztartásban lehet segítségünkre a kávézacc, hanem a szépségápolásban is. Egy kis olívaolajjal keverve például nagyszerű bőrradírt kapunk, amely könnyedén eltávolítja a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, ezáltal fiatalítja a bőrt. A koffein a vérkeringés felpezsdítésében is segít.
5. Narancsbőr ellen
A vérkeringést javító hatást bevethetjük testünk narancsbőrösnek ítélt területein. A még meleg zaccot tegyük egy textilkendőbe vagy fóliatasakba, tekerjük a kezelni kívánt testrészre, és hagyjuk hatni 15 percen keresztül.
6. Balzsam a hajra
Utolsó tippünk kissé rendhagyó, ugyanis ezúttal nem zaccra, hanem frissen főzött kávéra lesz szükségünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd használjuk úgy, akár a hajbalzsamot. Öntsük a frissen mosott hajra, hagyjuk pár percig hatni, majd alaposan öblítsük le. Csodát fog tenni a durva tapintású, töredezett hajjal, selymessé és csillogóvá varázsolja, ráadásul a hajhullás megelőzésében is segíthet. Ezért érdemes eggyel több csészével lefőzni!
Forrás: Das Kochrezept