
Ne csak faragd, edd is! Tökéletes érvek a sütőtök fogyasztása mellett
2018. október 29.Ha úgyis a piacon járunk kifaragható tököt beszerezni, kerüljön a kosarunkba étkezési kanadai vagy hokkaido sütőtök is! A sütőtök rendkívül egészséges, nem mellesleg igen finom ételek alapja. Jó pár érv következik, hogy miért érdemes felvenni az étrendünkbe.
A tökfélék antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal enyhítik az ízületi bántalmakat és egyes szervi betegségek tüneteit, felgyorsítják a kisebb sérülések gyógyulási folyamatát és még stresszoldó hatással is bírnak.
Védik szemeinket a szürkehályogtól, illetve látásunk is jobb marad A-vitamin tartalmuk miatt.
Magas C-vitamin tartalmuk erősíti az immunrendszert és ösztönzi a kollagén termelését, amelytől fiatalos és szép marad a bőrünk.
Sok káliumot és cinket tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulását. A cink erősíti az immunrendszert, illetve növeli a termékenységet.
Tartalmaznak egy L-triptofán nevű anyagot, amely kedvjavító hatású, így segíthet az őszi-téli depressziónkon.
Kiváló rostforrásuk révén támogatják szervezetünket a méregtelenítésben.
A sárgarépához hasonlóan rengeteg karotint tartalmaznak, ezért narancssárga mindkettő. A karotin lassítja az öregedési folyamatokat, valamint megakadályozhatja a szívizomzat betegségeinek kialakulását.
A tökmagnak magas a növényi zsírsavtartalma, illetve fehérjében is gazdag. Ezáltal segítséget nyújt koleszterinszintünk szabályozásában, véd az ízületi gyulladásoktól, egészségesebb lesz a bőrünk, valamint javítja agyunk működését.
A magok és a hús gazdag magnéziumban, amely beépülve fogainkba és csontjainkba erősíti azokat.
Forrás: mindbodygreen